Következő mérkőzések
Spanyolország
21:002024. július 14.
Anglia

Helycserés támadások a szezon előtt

Határokat átlépő belháború zajlik az újrainduló vendéglátóiparban, ahol nagyszámú belföldi utazó, illetve a fővárosban sokasodó éttermi látogatók és főként a nyár végétől várható külföldi turisták kiszolgálása érdekében alkupozícióba szorultak a felek. Az üzletnyitásokat késleltető munkaerőhiány túlkapásai zsarolható helyzetet teremtenek a dolgozók javára, pedig javulnak a kilátások a napról napra biztatóbb forgalomban.

2021. 06. 18. 6:30
Visszafogott forgalom várható Budapesten, ezért sokan az üdülőövezetekben találtak jól fizető szezonális munkát Fotó: Kurucz Árpád
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– A hónapokig lezárt vendéglátóhelyek újrainduló belvárosi teraszain kialakult kezdeti tömegjelenetek nem ismétlődnek, már a normális kerékvágásban zajlik az élet. Még jelen van a bizonytalanság, de minden nyitvatartással töltött nap erősebbé teszi a vendéglátósokat: csordogálnak a bevételek és van miben bízni a talpon maradt szereplőknek – mondta lapunknak Kovács László.

Hullámzó visszatérés

A Magyar Vendéglátók Ipartestületének elnöke az eddigi újraindulási tapasztalatok alapján kifejtette, hogy általános, miszerint az étkezőhelyek látogatottsága a nyitás után néhány napig hullámzó, és

amint hozzászoknak a gondolatához, folyamatosan érkeznek a helyben fogyasztó vendégek a külső-belső terekbe. A vendéglátósok forgalma egyensúlyba jöhet a nyáron,

őszre, télre pedig már bővülhet – vélekedett.

– Amiatt is jó lehet a szezon, mert a rendezvényekre vonatkozó enyhítések bejelentésével az éttermekben, panziók­ban tömegesen jelentkezett a privát események megrendezése iránti igény az egész országban. A vállalati szféra még ébredezik, viszont úgy néz ki, hogy

az elszeparált családi rendezvények, leginkább az esküvők, kitartó húzóerőt jelentenek idén a bevételszerzéshez

– mondta Kovács László, aki szerint 2022-től újra a növekedés irányába fordul a turizmus, bár ehhez szavai szerint már legfeljebb csak egy enyhébb járványhullám jelenhet meg.

A főváros fél házas

Ismertette: Budapesten elhúzódik az újraindulás, sokan kivárnak őszig – így nagyjából a járvány előtti kínálat fele lesz elérhető a nyáron, jórészt a turisták által is kedvelt fővárosi területeken.

A peremkerületekben pedig az jellemző, hogy a törzsközönséggel bíró kocsmák, vendéglők koncentrált forgalmat bonyolítanak, mert többen zárva maradnak a környéken, ­például a pincehelyiségek.

– A vendéglátóipar nem áll fel teljesen, de

a belföldi esélyek nagyok jók, erős nyári forgalommal számolnak mindenütt

– jelezte az elnök.

Drága dolgozók

Szavai szerint a legnagyobb gond továbbra is a munkaerőhiány: országosan a szükségesnél nagyjából húsz százalékkal kevesebben dolgoznak a különböző feladatkörökben.

– Budapesten azért nem tudott kinyitni több üzlet, mert már

olyan, eltúlzott összegeket kérnek a jelentkezők, hogy az a bérköltséggel együtt már nem biztos, hogy kifizetődő.

A nagyobbrészt borravalóból élő rutinosabbak már tavasszal felmérték, hogy eddigi nyári fizetésüket a külföldi turisták híján nem biztos, hogy elérik Budapesten, ezért

nyitottá váltak a vidéki ajánlatokra, ahonnan a fővárosban is toboroztak felszolgálókat, szakácsokat, kisegítő munkaerőt

– vázolta.

Visszafogott forgalom várható Budapesten, ezért sokan az üdülőövezetekben találtak jól fizető szezonális munkát
Fotó: Kurucz Árpád

A várható turistarohamra a balatoni munkaadók viszont aránytalan összegekkel árazták be a vízparti állásokat: a pincérek, séfek körében hallani lehet egymillió körüli havi fizetésekről is. Ezzel viszont csak kevés fővárosi üzletben érdemes versenyezni, ezért inkább kivárnak – jelezte.

Sakkban tartva

Az ipartestület vezetője szerint rámutat az eltorzult állapotokra, hogy például egy budapesti étteremben naponta 15-20 ezer forintot is elkérhet a takarításért egy 6-8 órában felvett munkavállaló, aki tudja, hogy helyzeti előnyben van, mert a szezon felpörgésével egyre nehezebb lehet pótolni vagy megtartani – ezt nemritkán kihasználják az emelésért taktikázó beosztottak.

De, mint mondta, ma már azon sem lepődhet meg az üzemeltető, ha a bevételmentes hónapok után újrainduló étteremből

egyik pillanatról a másikra a teljes személyzetet kiszervezik, vagy egy-egy gyakorlattal rendelkező kollégát csalnak el

a közeli, hasonló helyre, a magasabb fizetés ígéretével.

Nem egy üzletben viszont – a megrendült anyagiak miatti előremenekülés jegyében – észszerűtlen kockázatokat vállalnak a cégvezetők. Míg a rámenősebbek közvetlenül egymás embereit vadásszák le, akadnak, akik a nyári nyereség reményében túlvállalják a szezon után járó fizetéseket is. – Ez pedig hamar ellehetetlenítheti a céget, ha nem jönnek be a számítások – fűzte hozzá Kovács László.

Stabilabb az építőipar?

A szakember szerint más ágazatokból, például

a jelentős megrendeléseket kiszolgáló építőiparból kisebb vállalkozások is vadásznak a bizonytalankodó éttermi alkalmazottakra,

illetve vannak olyan térségek, ahol a nyugati fizetések szintjére ugrott az itthon maradt munkavállalók pénze, miközben a határon túlról extra juttatásokkal és kedvező lakhatási körülményekkel csábítják el közülük a szakképzetteket.

Mindent egy helyen az Eb-ről

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.