Magyarország és Svájc egyetért a minimumadó ügyében

Akadályozná az innovációt és a gazdasági növekedést, túl magas a tervezett 15 százalékos adókulcs, és a valós gazdasági tevékenységet sem szabadna terhelnie.

Magyar Nemzet
2021. 06. 25. 19:07
Varga Mihály
20200702 Budapest Sajtótájékoztatót tartott a nemrég létrehozott gazdaságvédelmi operatív törzs, az aktuális kérdésekről a törzs tagjai. Képen: Varga Mihály pénzügyminiszter Fotó: Bach Máté BPM Magyar Nemzet Fotó: Bach Máté Forrás: Magyar Nemzet
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Magyarország elutasít minden olyan kezdeményezést, amely adóemeléssel és a versenyképesség romlásával járna, ezért a globális minimumadó elképzelését sem támogatjuk a nemzetközi fórumokon – jelentette ki Varga Mihály, miután Ueli Maurer svájci pénzügyminiszterrel egyeztetett. A magyar tárcavezető kiemelte: Magyarország és Svájc egyetért abban, hogy

  • a globális minimumadó akadályozná az innovációt és a gazdasági növekedést,
  • túl magas a tervezett 15 százalékos adókulcs
  • és a valós gazdasági tevékenységet sem szabadna terhelnie.
  • – Magyarország és Svájc egyaránt elkötelezett az adóügyi szuverenitás és a tisztességes adóverseny mellett, ebből fakadóan az OECD által javasolt globális minimumadóról is számos pontban egyezik a két kormány álláspontja. Magyarország kész részt venni a globális minimumadóról szóló nemzetközi tárgyalásokon, a cél az, hogy minél több tagállam az adóverseny megőrzését támogassa. A visegrádi országok pénzügyminisztereivel kedden már egyeztettük álláspontjainkat, amelyet az OECD és az Európai Unió fórumain is ismertetni fogunk – közölte Varga Mihály.

    – Hibának tartanánk, ha az adózást kiiktatnánk a nemzetgazdaságok közötti versenyből, hiszen Magyarországnak a kilencszázalékos adókulcs valódi, termelő beruházásokat jelent. Az emelés több ezer magyarországi vállalkozást érintene hátrányosan, amely munkahelyeket is veszélyeztetne – hangsúlyozta a tárcavezető a Pénzügyminisztérium közleménye szerint.

    – A magyar kormány válságkezelő intézkedései a munkahelyek megvédésére, a beruházások ösztönzésére és az adócsökkentésekre épültek, az adóemelést semmilyen formában nem támogatjuk – szögezte le Varga Mihály.

    A téma legfrissebb hírei

    Tovább az összes cikkhez chevron-right

    Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

    Címoldalról ajánljuk

    Tovább az összes cikkhez chevron-right

    Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.