Máriafürdőn mérik a Balaton legjobb fagylaltját

Óriási fejlődés tapasztalható a kézműves balatoni fagylaltkészítésben, amelyet majd a magyar tengerhez látogatók is megtapasztalhatnak.

2021. 06. 14. 16:44
A Nébih négy esetben talált nem megengedett mennyiségű színezéket a fagylaltmintákban Fotó: Bach Máté Forrás: Magyar Nemzet
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Óriási fejlődés tapasztalható a kézműves balatoni fagylaltkészítésben, amelyet majd a magyar tengerhez látogatók is megtapasztalhatnak. Rangot ad a győzteseknek, de elismerést adhat a jövőbeni megméretésre készülő tókörnyéki cukrászmestereknek is a Balaton fagyija cím, és úgy gondolom, hívószó is a nyaranként az üdülőtérségben tartózkodó hazaiak és a külföldiek felé is – mondta lapunknak Fekete Tamás, a Balatoni Turizmusszövetség (BTSZ) alelnöke, összegezve a zsűri neves cukrászainak a véleményét az Év balatoni fagyija verseny tapasztalatairól. A legjobb fagylaltok készítőit megillető díjat ma délelőtt a balatonföldvári Hajózási Látogatóközpontban adtak át a nyerteseknek.

A balatonmáriafürdői Florida fagyizó Mézesem nevű tölcséres édessége nyerte az Év balatoni fagyija címet (ugyancsak a Florida vitte el a pálmát 2016-ban a Vulkánok ajándéka nevűvel). A zsűri szakmai különdíját a gyenesdiási Bringatanya fagylaltműhely kapta, már ők is kétszeres győztesei a BTSZ által kiírt gasztronómiai versenynek.

Egyre erősebb a mezőny
Fotó: Magyar Nemzet/Bach Máté

Ha meggyes, gomolyasajtos, pirított dióval meghintett fagylaltot akarunk enni, akkor a balatonalmádi Amarettót keressük fel, a Tökmagos fehér kávé nevűt a szemesi Margaréta fagylaltozóban mérik, borsos marcipánt pedig a veszprémi Völgy fagyizóban adagolnak tölcsérbe vagy kehelybe. Mint megírtuk, a neves szakemberekből álló zsűri a múlt szombaton látogatott el 13 balatoni cukrászműhelybe, és kóstolt meg együttesen 26 fagylaltot.

Fekete Tamás a távirati iroda szerint a méltatásban elmondta: sokan megfogadták a szakemberekből is álló zsűri korábbi években elhangzott véleményét, útmutatásait. Némelyek művészi szintre emelték a tálalást, és helyi, természetes, valamint saját készítésű alapanyagokból állítják elő a fagylaltokat. A zsűri tagja volt Erdélyi Balázs, a Magyar Cukrásziparosok Országos Ipartestületének a szakmai elnöke, továbbá a tavalyi megméretés győztese, a balatonfüredi Bagaméri cukrászda tulajdonosa, Márton Sándor is a BTSZ két delegáltja mellett.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.