Drágulnak a Tesla autói, vélhetően csak átmenetileg

Elon Musk Twitter-üzenetben jelezte, hogy emelkedni fognak a Tesla típusok árai a költségek növekedése, különösen a nyersanyagok drágulása miatt. A hosszabb trend azonban nem ebbe az irányba mutat: sokat kell még esnie az elektromos autók árának, hogy kiszorítsák a belső égésűeket.

Fellegi Tamás Péter
2021. 06. 01. 18:55
null
A Tesla Model 3-as típusa Fotó: MTI/EPA
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Elon Musk gyakran nyilatkozik a Twitteren, időnként fontos dolgokról is, sőt esetenként részvények vagy épp kriptodevizák árfolyamát mozgatja meg üzeneteivel. Most azt említette meg, hogy kénytelen az autók árát emelni, elsősorban a nyersanyagok drágulása miatt. Kétségtelen, hogy a járvány nyomán előállt termelési és szállítási fennakadások következtében

az autóipar különösen nagy költségnövekedéssel néz szembe,

így a gyártóknak dönteniük kell, hogy árat emelnek, vagy a ráfordítások csökkentésével, a hatékonyság növelésével próbálják ellensúlyozni a folyamatot.

Musk már korábban is kiemelte a félvezetőhiányt mint árdrágító tényezőt, ez azonban közismerten sújtja a világ teljes autógyártását – a belső égésű autók gyártói is megszenvedik, miután az egyébként működési elvéből következően kevéssé hatékony és környezetszennyező motorok teljesítményét és károsanyag-kibocsátását elektronikus rendszer optimalizálja. A Tesla el tudta kerülni a nagyobb termeléskieséseket, ez azonban nyilván komolyabb költségvonzatot is jelentett. Ami azonban nagyon lényeges: a Tesla gyártása felfutóban van, tervezett későbbi éves termelésének még csak töredékét gyártja, miközben az autóiért jelentkező keresletet ki sem tudja még elégíteni.

A típus iránt a vásárlók részéről olyan bizalom alakult ki, mint a mobiltelefonok esetében az iPhone iránt, így

kisebb a vevők árérzékenysége, mint más márkáknál.

Ráadásul a Tesla az egyetlen cég a nagyobb nevek között, amely kizárólag elektromos autókat gyárt, ez további különlegesség sok vásárlónak. Így Elon Musk megteheti, hogy árat emel, akár rövid időn belül többször is, hisz hűséges és lelkes vásárlói ezt elnézik neki. Mindez persze addig lehetséges, amíg a gyártást fel nem futtatja a jelenlegi évi közel egymillió darabos szintről a hagyományos kocsik legnagyobb gyártóinál jellemző 5-10 milliós szintre, akkor ugyanis már meg kell céloznia az árérzékeny vevőket is, azaz akkor már tömegautót is kell gyártania.

Erre azonban valószínűleg néhány évig még várni kell, és addig sok minden történhet: mindenekelőtt a jelenlegi ellátási zavarok a járvány visszavonulásával megszűnnek, a normális termelési és szállítási viszonyok helyreállnak. Ami azonban ennél is fontosabb:

az elektromos autók árának hosszabb távú trendje csökkenő,

mivel az akkumulátorok előállítási költsége mérséklődik az egyre hatékonyabb technológiáknak köszönhetően. Miután az elektromos autók jelenleg még lényegesen drágábbak, mint a belső égésűek, a trendnek folytatódnia kell, hisz nagy tömegben csak akkor tudják elhódítani a hagyományos típusok vásárlóit, ha már versenyképes az árazás.

A Tesla Model 3-as típusa
Fotó: MTI/EPA

Rövid távon tehát drágulnak a Teslák (ahogy sok minden más is, és ettől a folyamattól már a jegybankok is kezdenek tartani), azonban hosszabb távon nem kérdéses, hogy árcsökkenés lesz. Ez nem is feltétlenül a meglévő típusoknál fog jelentkezni: a Tesla először a luxusjárművek piacát hódította meg, most zajlik a felső-középkategóriában ugyanez, és ha ott már elég nagy részesedést szerzett, vélhetően akkor fog az olcsóbb, immár valóban tömegigényeket kiszolgáló típusok fejlesztésére és gyártására koncentrálni. Feladata addig is van: az akkumulátorgyártás felfuttatása és költségeinek csökkentése, hisz ez a feltétele annak, hogy megjelenhessenek a leendő olcsóbb típusok.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.