Távközlési piacon a 4iG: lezárult a Hungaro Digitel akvizíció

Jóváhagyta a Gazdasági Versenyhivatal, ezzel lezárult az a többlépcsős folyamat, melynek eredményeként a 4iG Nyrt. közvetett módon 75 százalékos többségi tulajdont szerzett a Hungaro DigiTel Kft.-ben, a régió egyik meghatározó műholdas távközlési szolgáltatójában.

Magyar Nemzet
2021. 06. 02. 9:14
null
Az eredmény mögött a társaság organikus és akvizíciókkal támogatott fejlődése áll
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A tőkepiaci társaság a Budapesti Értéktőzsde honlapján kedden közölte: a tranzakciósorozat korábbi bejelentéseinek megfelelően az Antenna Hungária Zrt. tulajdonrésze 25 százalékra csökkent a céltársaságban, az Alpac Capital kezelésébe tartozó a Bartolomeu Investments Kft. pedig apportálja portfóliócége, a Portuguese Telecommunication Investments Kft. 100 százalékos üzletrészét a 4iG Nyrt.-be.

Távközlési piacon a 4iG: végéhez ért a Hungaro DigiTel akvizíció

Az elmúlt időszakban a 75 százalékos üzletrésszel a 4iG tulajdonába került Hungaro DigiTel Kft.-t átvilágították és értékelték a céltársaságot. Emellett kidolgozták az Antenna Hungária Zrt. üzletrészét érintő adásvételi, illetve a 4iG Nyrt., és a nemzetközi hátterű Alpac Capital SA kezelésében működő Bartolomeu Investments Kft. közötti apportszerződést – részletezte a 4iG.

Utóbbi birtokolja a Hungaro DigiTelben résztulajdonos Portuguese Telecommunication Investments (PTI) Kft.-t, mely társaság apportjával a Bartolomeu Investments a 4iG Nyrt. egyik részvényesévé, míg a tőkepiaci társaság a Hungaro DigiTel Kft. 75 százalékos közvetett tulajdonosává válik.

A 4iG az egyik legnagyobb magyarországi vállalatcsoporttá nőtte ki magát az informatikában Forrás: 4iG

A PwC Magyarország üzletrész értékelésére vonatkozó szakértői jelentése alapján PTI Kft. apportértékét a felek 3.156.000.126 forintban határozták meg, melyet a 4iG Nyrt. zártkörű ázsiós alaptőke emelés keretében 5.207.921 darab, 20 forint névértékű és 606 forint kibocsátási értékű 4iG részvény forgalomba hozatalával egyenlít ki.

A részvény-kibocsátással a Bartolomeu Investments 5,24 százalékos tulajdont szerez a 4iG Nyrt.-ben. A társaság kötelezettséget vállalt arra, hogy az alaptőke-emelés során a tulajdonába kerülő 4iG részvényeket a tőzsdei kereskedési rendszerbe történő bevezetésétől számított 1 éves időszakig nem értékesíti.

A Hungaro DigiTel többségi részesedésével és további tervezett akvizíciókkal a 4iG a távközlési iparág egyik meghatározó hazai szereplővé válhat. A HDT akvizíciója szinergikusan támogatja a vállalat fejlesztéseit és erős alapot nyújthat a régiós terjeszkedéshez.

Ismert, a 4iG számára az egyik stratégiai növekedési terület a telekommunikáció, illetve a távközlési infrastruktúra szegmens, amely a jól tervezhető, hosszú távú szerződéseknek köszönhetően növelheti a vállalat folyamatos árbevételeinek arányát.

Műholdas kapcsolat

A Hungaro DigiTel Kft. Magyarország vezető, és a térség egyik meghatározó, saját infrastruktúrával (földi műholdas feladóállomással is) rendelkező távközlési szolgáltatója. A cég magas színvonalú telekommunikációs megoldásokat kínál – távközlési hálózatok kiépítését, felügyeletét és üzemeltetését végzi – műholdas technológiákkal. A hazánkban egyedülálló műholdas kommunikációs szolgáltatásokat nyújtó társaság 2020. évi árbevétele megközelítette a 4,9 milliárd forintot, EBITDA-ja 3,1 milliárd forint volt. Megrendelői a magánszektor meghatározó társaságai (bankok, olajtársaságok, televíziós társaságok) és állami szervezetek. A HDT számos nemzetközi szolgáltatótól bérel műholdkapacitásokat, a társaság jelenlegi igényeivel számolva is jelentős hasznosítója lehet az első magyar kereskedelmi műhold projekt, a tervek szerint 2024-től működő CarpathiaSat műholdnak.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.