Ünnepel Helka, a balatoni hercegnő

A legenda szerint a balatoni flotta két hajójának elnevezései annak a szerelmespárnak a történetére utalnak, amelyben Helka egy gazdag hercegkisasszony, Kelén pedig a reménytelenül szerelmes, árva pásztorfiú volt.

2021. 06. 25. 13:45
Badacsony, 2008. április 12. A Helka motoros a badacsonyi kikötőben az ünnepélyes évadnyitó hajóindításra érkezett vendégekkel. Megkezdődött a hajózási szezon Badacsony és Fonyód között, miután befutott a badacsonyi kikötőbe a Fonyódról indult Hévíz motoros. MTI Fotó: Nagy Lajos Fotó: Nagy Lajos
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A balatoni hajózás 175. szezonja és az idén 130 éves Kelén motoros megünneplése után szombat délelőtt Keszthelyen ugyancsak születésnapi köszöntőre várják az érdeklődőket.

A Helka motoros minden évben ott van a badacsonyi kikötőben az évadnyitó hajóindításokon
MTI Fotó: Nagy Lajos

A Kelén ikertestvéreként emlegetett és 1891. június 28-án vízre bocsátott Helka balatoni érdemeit és 130. születésnapját a nyugat-balatoni város hajóállomásán ünnepélyesen, tortával ünneplik meg, és egy, az életkorára emlékeztető réztáblát is elhelyeznek a matuzsálemi korú hajó oldalára.

A protokolláris eseményen Veigl Gábor, a Balatoni Hajózási Zrt. (Bahart) vezérigazgatója, Manninger Jenő, a keszthelyi térség országgyűlési képviselője és Vozár Péterné, Keszthely alpolgármestere köszönti a Helkát. Ezt követően folytatódik a Bahart road show-ja, amelynek várhatóan az egyórás sétahajóutak lesznek a leglátogatottabb programjai.

Idén is népszerűek a Bahart hajójáratai Fotó: Bach Máté

A balatoni nosztalgiaflotta egyik zászlóshajójaként tisztelt Helkát a ­70-es évek elején kivonták a forgalomból, és a balatonfüredi kikötő közelében lévő bazársorra került. Büféhajó lett belőle, amire a Bujtor István által rendezett Pogány Madonna című krimiparódia egyik helyszíne is emlékeztet.

Huszonöt viszontagságos év után az öreg hölgy visszakerült a Baharthoz, felújították, majd a karcsú testű vízi jármű újfent menetrendi és sétahajó lett. A legenda szerint a balatoni flotta két azonos korú hajójának névadói annak a szerelmespárnak a történetére utalnak, amelyben Helka egy gazdag hercegkisasszony, Kelén pedig a reménytelenül szerelmes, árva pásztorfiú volt.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.