A járvány előtti szintet közelíti a közbeszerzési piac

Az első fél évben lefolytatott közbeszerzések értéke már meghaladta az 1600 milliárd forintot.

Magyar Nemzet
2021. 07. 26. 14:35
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az első fél évben lefolytatott közbeszerzések összértéke elérte az 1630 milliárd forintot, ezzel a piac majdnem beérte a járvány előtti szintet – közölte a Közbeszerzési Hatóság hétfőn a távirati irodával első féléves gyorsjelentésének közzétételét követően.

Az első fél évben több mint húsz százalékkal emelkedett a múlt év azonos időszakához képest a lefolytatott közbeszerzések összértéke, és elérte az 1630 milliárd forintot. Így a piac a 2020-as, járvány miatti visszaesést követően megközelítette a pandémia előtti 2019. első félévi 1670 milliárd forintot.

A Közbeszerzési Hatóság idei első féléves gyorsjelentése szerint Magyarországon 3781 közbeszerzési eljárást folytattak le idén június végéig, amely meghaladja a tavalyi első félévi 3746-ot.

Az idén az első fél évben a hatóság hirdetmény-ellenőrzési tevékenysége során 12 562 hirdetményt dolgozott fel, és ellenőrzött.

Hangsúlyozták: folytatódik a magyar gazdaság szerkezete és teljesítménye szempontjából pozitív tendencia, a gazdaság húzóerejét jelentő mikro-, kis- és középvállalkozások 1095 milliárd forint értékben nyertek közbeszerzéseket, ami a teljes piac több mint kétharmadát, 67,2 százalékát jelenti, míg az eljárások darabszámát tekintve megközelíti a 87 százalékot.

A kkv-k által elnyert közbeszerzések összértéke mintegy ötvenmilliárd forinttal meghaladja a járvány előtti szintet.

A korábbi évekhez képest több mutató alapján is tovább erősödött a verseny a közbeszerzési piacon, amely a közpénzek felhasználásának hatékonyságát biztosítja, így az adófizetők érdekeit szolgálja. Az egyajánlatos eljárások számának és értékének aránya az utóbbi két év azonos időszakához képest csökkent, az összértéket tekintve a nemzeti eljárásrendben mindössze 6,4 százalékot tett ki.

A tájékoztatás szerint a hirdetmény nélküli tárgyalásos eljárások száma ismét csökkent, így továbbra is alacsony szinten van. A nemzeti eljárásrendben még az egy százalékot sem éri el ennek az eljárástípusnak az értékaránya, míg a nagy összegű beszerzéseket magába foglaló, uniós eljárásrendben is csupán 2,9 százalékot ér el.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.