időjárás 1°C Balázs 2023. február 3.
logo

Augusztustól megváltozik a szőlészek és a borászok élete

Nagy Kristóf
2021.07.23. 18:45
Augusztustól megváltozik a szőlészek és a borászok élete

Augusztusban életbe lép az új borászati törvény, ám a mostani átmeneti év, így a szőlészekre és a borászokra az idei szüreti időszakban még az eddigi szabályok vonatkoznak. Az átfogó ágazati törvény szigorúbban szabályozza az ültetvények telepítését, a fajtaválasztást, de az ePincekönyv bevezetése mellett kötelezővé teszi az e-ügyintézést is.

Augusztustól lép életbe a tavaly elfogadott, a szőlészetről és a borászatról szóló átfogó törvény. A borászoknak és a szőlősgazdáknak ugyanakkor csak 2022-től kell megfelelniük változásoknak – hívta fel a figyelmet a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara. Az idei év átmeneti esztendő: az őszi szüretre még korábbi szabályok vonatkoznak. Jövőre ugyanakkor fontos változásokra kell készülniük az ágazat szereplőinek.

Az egyik legfontosabb változás a kötelező átállás e-ügyintézésre.

Ez nem minden szőlészre és borászra vonatkozik: a kisüzemi és a tíz hektár alatti bortermelőknek a korábbiakhoz hasonlóan változatlan marad az ügyintézés és az adatszolgáltatás módja. A tíz hektár feletti termelőknek ugyanakkor kötelezővé válik az e-ügyintézés, de a szakmai jövedéki nyilvántartást az eddigiek szerint vezethetik.

A húszezer hektoliter feletti borászatoknak viszont már kötelező az elektronikus jövedéki nyilvántartás. Jövő augusztustól így háromféle jövedéki nyilvántartás lesz: kisüzemi, általános és online regiszter.

Az új bortörvény szigorúbban szabályozza az ültetvénytelepítést is
Fotó: MTVA/Farkas Melinda

Jelentős változás az ePincekönyv rendszer bevezetése, amelynek kezelésére és működtetésére a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa jogosult. A szüreti bejegyzést a jövő évtől már az ePincekönyvben kell megtenni.

Az új rendszer célja az Európai Unióban alkalmazandó jogszabályok adminisztrációjának megkönnyítése. Az ePincekönyv felváltja a korábbi papíralapú ügyintézést, hozzáférést kap az Agrárminisztérium, az állami adó- és vámhatóság, a földrajzi árujelzőt kezelő hegyközségi szervezet, valamint a borászati hatóság.

A főbb szakmai változások többek között érintik a szőlő telepítését és újratelepítését is. Az új törvény értelmében a jövőben nyilvántartáshoz kötötten csak hegybíró engedélyével végezhetők a telepítések. Árutermő szőlőültetvény telepítéséhez osztályba sorolt szőlőfajta használható fel.

A szőlőültetvényeket rendeltetésüknek megfelelően kell művelni, ellenkező esetben a hegybíró mulasztási bírságot szab ki, és arra kötelezi a tulajdonost, hogy vágja ki az ültetvényét.

Egyszerűbbé válik emellett a borászati termékek forgalomba hozatala is. A törvény kiterjed a borászati termékek előállításával, kiszerelésével és tárolásával kapcsolatos kötelezettségekre, valamint szabályozza a földrajzi árujelzőket is.

A megújult szabályozás külön kitér a Tokaji borvidékre vonatkozó különleges szabályokra: a hegyvidéki és síkfekvésű szőlőkre így eltérő szabályokat alkothat a hegyközségi szervezet. A tokaji borkülönlegességekre vonatkozó követelményeket is meghatározza a törvény, közfogyasztás céljára kizárólag meghatározott üvegpalackban szabad terméket forgalomba hozni.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.