A fővárosba várják a magyarokat az ország születésnapján

A turizmus elementáris érdeke a budapesti vendégforgalom ösztönzéséről szóló együttműködés, ezért a Magyar Turisztikai Ügynökség az augusztus 20-i hosszú hétvégén minden idők legnagyobb és leglátványosabb tűzijátékával, és fővárosszerte élmények gazdag kínálatával várja a magyarokat Budapestre, az ország hatalmas, közös születésnapi ünnepségére. Az államilag finanszírozott Szent István napi programsorozat a belföldi vendégforgalmat támogatja a fővárosban, miközben az események lebonyolítása több tízezer embernek ad munkát.

2021. 07. 15. 11:38
null
Az eddigieknél nyolcszor-kilencszer több rakétát lőnek majd fel Fotó: Lakatos Péter Forrás: MTI/Lakatos Péter
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Istvánkor majd Pestre megyünk! – idézte Krúdy Gyula szavait Guller Zoltán az augusztus 20-i hosszú hétvégén példátlanul tartalmasnak ígérkező programsorozattal, és Szent István estéjén a Margit híd és a Petőfi híd között több mint 4 kilométer hosszan gigantikus tűzijáték-bemutatóval tervezett országos születésnapi ünnepségsorozat beharangozásakor. A Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) vezérigazgatója az államalapítás ünnepével kapcsolatban azt mondta, hogy hagyományteremtő szándékkal minden idők leggazdagabb rendezvénysorozatát tartják augusztus 18. és 22. között, amely valamennyi korosztálynak minőségi élményprogramokat nyújt majd Budapest számos pontján. – A több napon át zajló nemzeti ünnep eseményei ugyan tömegrendezvénynek számítanak, ám arra készülünk, hogy

a résztvevőknek nem lesz szüksége védettségi igazolvány felmutatására, ami természetesen az aktuális járványügyi helyzettől függ

– jelezte.

– Augusztus 20-a Magyarország születésnapja, minden magyar ünnepe, ezért közös ünneplésre hívjuk a honfitársakat a nemzet fővárosába, Budapestre csütörtöktől vasárnap estig, illetve külön a 20-án 21 órakor kezdődő tűzijátékra is. Azt szeretnénk elérni, hogy miként a franciák a Bastille ostromát, vagy az amerikaiak a függetlenség napját, a magyarok is nagyszabású, közösen megélt nemzeti ünnepléssel emlékezzenek meg erről a fontos eseményről – fogalmazott Guller Zoltán, aki Az István-napi utas című Krúdy-próza nyitó gondolatait idézve azt mondta, korábban Szent István napja úgy „helyezkedett el” a magyarság köztudatában, mint a karácsony, a húsvét és a pünkösd. Egy olyan nap volt, amelyet mindenki úgy ünnepelt, mintha a saját neve napját ülné – fogalmaz az író. Az MTÜ vezérigazgatója kiemelte:

a kormány szándéka ehhez hasonló, emelkedett hangulatot teremteni Magyarország születésnapján, hogy a polgárai a historikus emlékeken túl napjainkban is átérezhessék, milyen érzés itt élni.

Az eddigieknél nyolcszor-kilencszer több rakétát lőnek majd fel
Fotó: MTI/Lakatos Péter

Ennek támogatására döntöttek az élménydús budapesti rendezvénysorozat megtartásáról, amelytől azt remélik, hogy a korábban ekkor jellemző 70-80 ezres vendégforgalmat ezúttal ne főként a külföldiek, hanem meghatározó arányban a hazai látogatók adják a fővárosban. Ehhez a vezérigazgató szerint minden lehetőség adott lesz a nyár végi ünnepi hétvégét. – Az utazási érdeklődés már fokozódik augusztus 20-ra, amikor a megelőző hétvégéhez képest eddig 65 százalékkal magasabb a szállodai előfoglalások száma, amelyek nagyobb része belföldről érkezett – mutatott rá.

Szó esett arról is, hogy az augusztus 20-án pénteken 21 órától kezdődő, 35 perces tűzijáték-bemutatóra nyolcszor annyi rakétát rendeltek, mint 2019-ben, mintegy 40 ezer darabot 1,3 milliárd forintért.

Az ünnep alatt számos rakparti épületet megvilágítanak fényfestéssel, és – tisztelegve az Eucharisztikus Konferencia előtt – a keresztet is megjelenítik, drónokkal. Ugyancsak eddig nem látott repülőgép-felvonulás is lesz a Duna fölött, míg – az ünnepnapon megszokott hagyományos ünnepi eseményeken túl – a hét végéig összesen 17, önmagában is vendégek tömegeit vonzó ingyenes rendezvény várható a Vörösmarty tértől a Tabánig, a Városligettől a Várkert Bazárig, szerte Budapesten.

Mérsékelt árak

Guller Zoltán arról is beszélt, hogy jogszabályi rendelkezés szerint az állami ünnep lebonyolítása érdekében minden év augusztus 15. és 22. között a fővárosi világörökségi helyszínek közterületi célú használatáról az MTÜ dönthet, függetlenül attól, hogy az év többi részében önkormányzati hatáskörben diszponálnak-e az adott területen. Guller Zoltán hangsúlyozta: a Budapestre látogató magyaroknak nem kell attól tartaniuk, hogy a rendezvények árszínvonala vetekszik majd a korábban a külföldiekre szabott vásári árakkal, mivel gondoskodnak a megfizethető tarifákról – például a Szent István napi sör 450 forintba kerül majd. Várható az is, hogy a szálláshelyek és a szolgáltatók kifejezetten erre az alkalomra a belföldi pénztárcákhoz szabott ajánlatokkal rukkolnak elő.

(Borítókép: Tűzijáték az égen. Fotó: MTI/Lakatos Péter)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.