Öt éve alakult meg a Visegrádi Szabadalmi Intézet

A benyújtott szabadalmak számát tekintve jól érzékelhető, hogy a vállalkozások aktívabbak voltak a pandémia idején.

Magyar Nemzet
2021. 07. 01. 12:33
20200214 szeged kutato labor havran zoltan magyar nemzet Fotó: Havran Zoltán
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Magyar kezdeményezésre, öt évvel ezelőtt kezdte meg munkáját a Visegrádi Szabadalmi Intézetet (VSZI) – hívja fel a figyelmet a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala (SZTNH) Facebook-oldalán. Felidézik: a négy visegrádi ország, Csehország, Lengyelország, Magyarország és Szlovákia a szabadalmi együttműködés körében, kormányközi szervezetként hozta létre a szervezetet. Az intézet működésével kedvező feltételeket teremt a régió azon feltalálói és vállalkozásai számára, akik a világ 153 országára kiterjedő szabadalmi együttműködési megállapodás rendszerét (PCT) veszik igénybe. A VSZI-hez hasonló szervezetből 23 van a világon.

A VSZI-hez hasonló szervezethez huszonhárom hasonló van a világon
Fotó: Kurucz Árpád

A VSZI 2016. július 1-jén kezdte meg működését, mint nemzetközi kutatási és elővizsgálati szerv, amely lehetőséget nyújt arra is, hogy a részt vevő országok szabadalmi bejelentői, feltalálói anyanyelvükön indíthassák meg a nemzetközi szabadalmi bejelentést, illetve az eljárás során felvetődő kérdésekre is anyanyelvükön kaphassanak választ. Az oltalomképességre vonatkozó nemzetközi kutatási és vizsgálati jelentések, az igénybe vehető díjkedvezmények révén a nemzetközi jogszerzés területén költséghatékonyabbak is.

A benyújtott szabadalmak számát tekintve jól érzékelhető, hogy a vállalkozások aktívabbak voltak a pandémia idején, és ez a növekvő bejelentési kedv remélhetőleg a VSZI számaiban is megmutatkozik majd – fogalmaznak.

Az ötéves évforduló kapcsán a VSZI július 7-én online szakmai konferenciát szervez, amelynek célja, hogy bemutassa az intézet nyújtotta lehetőségeket és felhívja a figyelmet a szabadalmaztatásban rejlő lehetőségekre – írják.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.