Több mint félezer új autóbuszt vesz a Volánbusz

Három autóbuszgyártó 503 környezetkímélő, dízelüzemű járművét kaphatja meg a Volánbusz a jövő év elejéig. A győri Kravtex 365, a debreceni ITE Bus & Truck 88 autóbuszt szállít a közlekedési vállalatnak.

2021. 07. 20. 18:12
Kravtex kocsi a megrendelő színébe öltözve Fotó: Kurucz Árpád
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Sikeresen lezárultak a Volán Buszpark Kft. több mint félezer új autóbusz beszerzésére év elején kiírt közbeszerzési eljárásai. A fejlesztés részeként

három autóbuszgyártó 503 környezetkímélő, dízelüzemű járművet szállít a Volánbusznak 2022 elejéig

– közölte lapunkkal a Volánbusz. A korszerű autóbuszok érkezése mérföldkő a Volánbusz 2018 óta tartó járműfiatalítási programjában, és az is fontos szempont, hogy a buszok túlnyomó többsége magyar gyárakban készült.

Kravtex autóbusz a megrendelő színébe öltözve
Fotó: Kurucz Árpád

A győri Kravtex Kft. összesen 365 Credobus Econell 12 típusú szóló, alacsony belépésű autóbuszt ad át a közlekedési vállalatnak. A gazdaságosan üzemeltethető, 90 fő befogadóképességű buszokkal Pest megye kivételével az egész országban találkozhatnak az utasok. A debreceni ITE Bus & Truck Kft.-vel 88 dízelmotorral hajtott, Mercedes-Benz Reform 501 LE típusú, szóló, alacsony belépésű jármű szállítására vonatkozó szerződést kötöttek a felek. Az új buszok 75 személyesek, elsősorban Hajdú-Bihar, Fejér és Komárom-Esztergom megyében közlekednek majd. A beszerzési megállapodásban a Volvo Hungária Kereskedelmi és Szolgáltató Kft. 50 Volvo 8900 B6SC típusú, háromtengelyes, szóló, alacsony belépésű, nagy befogadóképességű, 95 utas szállítására alkalmas autóbuszt biztosít a megrendelőnek. Az ország nyugati és keleti régiójában húsz-húsz, a középsőben tíz jármű áll az utasok szolgálatába.

Valamennyi autóbusz légkondicionált, rendelkezik elektronikus utastájékoztatási rendszerrel, fedélzeti kamerarendszerrel, kerekesszék és babakocsi elhelyezésére kialakított speciális férőhellyel és a felszállást segítő rámpával, üléspáronként USB-csatlakozóval.

A járműveket a jelenleg érvényben lévő legszigorúbb, Euro 6 emissziós előírásoknak megfelelő dízelmotor hajtja.

– Az Európai Unióban a közösségi közlekedés Magyarországon részesül a legnagyobb mértékben a közlekedési munkamegosztásból, az utazások több mint 28 százalékával – közölte Mosóczi László, az Innovációs és Technológiai Minisztérium közlekedéspolitikáért felelős államtitkára. A Volánbusz 2021-ben összesen több mint 1600 busz beszerzésére indít közbeszerzéseket. A kormány célja a MÁV–Volán integrációval az, hogy az utasok érdekeit szem előtt tartva, igényeikhez igazodva elősegítse a közösségi közlekedés színvonalának emelését – mondta Juhász Roland állami vagyongazdálkodásért felelős államtitkár. Az integrációs folyamat eredményeként a társaság járműfiatalítási programja felgyorsult. Homolya Róbert, a MÁV Zrt. elnök-vezérigazgatója hangsúlyozta, a jövő közlekedésének biztonságosabbá, zöldebbé és fenntarthatóbbá kell válnia. Pafféri Zoltán, a Volánbusz elnök-vezérigazgatója szerint

a most aláírt szerződések az elmúlt évtized legnagyobb autóbusz-beszerzését jelentik.

Az érkező 503 autóbusznak köszönhetően a Volánbusz mintegy 6200 darabos buszállományának átlagéletkora csaknem két évvel, 11 évre csökken, a szén-dioxid-kibocsátás pedig mintegy 720 tonnával lesz alacsonyabb.

nagysebességű vasúti hálózat

Elkerülhetetlen lépés Magyarország bekötése az európai nagysebességű vasúti hálózatba – mondta Mosóczi László államtitkár a visegrádi együttműködés országait összekötő Budapest–Varsó/Bécs nagysebességű vasút magyarországi szakaszáról tartott online konferencián. A következő évtizedben megépülő vasútvonalon Budapestről Bécsbe és Pozsonyba kevesebb mint két óra alatt, Prágába 3,5 óra alatt, Varsóba 5,5 óra alatt lehet majd eljutni – vázolta fel a terveket Mosóczi László. A részletes műszaki tervezés megkezdéséhez szükség van környezeti hatástanulmányra, továbbá ki kell dolgozni a nagysebességű vasút műszaki szabályozását. A környezetvédelmi munka elvégzésére az Európai Unió pályázatán csaknem kétmilliárd forint vissza nem térítendő támogatást nyert pályázatával Magyarország.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.