A méhészek jelentik a sikeres mezőgazdaság kulcsát

A magyar méhészek tudása, illetve felelőssége, a méhcsaládokkal végzett tevékenység a sikeres mezőgazdaság alapja, kulcsa. Ezért jár nekik a megkülönböztetett figyelem - jelentette ki az agrárminiszter szombaton Jászberényben. Nagy István rámutatott: hazánkban ennek szellemében a méhésztársadalom kapott először teljes körű adómentességet.

Horváth Éva
2021. 08. 07. 18:46
Legfeljebb 20 celsius fokos hőmérsékleten szállíthatóak a méhek (A képen Háziméh (Apis mellifera) iszik egy méhészetben Nagyszénáson 2020. április 25-én) Fotó: Rosta Tibor Forrás: MTI/Rosta Tibor
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az agrártárca vezetője a 33. Nemzetközi Mézvásár és Méhésztalálkozó megnyitóján mondott beszédében hangsúlyozta: köszönet illeti a magyar méhésztársadalmat az elmúlt egy év nehézségei, a koronavírus-járvány és az időjárási körülmények ellenére tanúsított helytállásért, hiszen a méhészek a beporzás biztosításával és a méztermeléssel olyan nagy szolgálatot tettek a magyar mezőgazdaságnak, ami pénzben nem kifejezhető. Az MTI szerint Nagy István kiemelte: 

 

a magyar méhészek megmutatták, mire képesek, ezért mindent el kell követni annak érdekében, hogy folytathassák tevékenységüket. 

 

Hozzátette, ennek érdekében a méhésztársadalom kapott először teljes körű adómentességet. 

 

A tárcavezető rámutatott: Európa-szerte elöregedőben van a méhésztársadalom, maga a méztermelés mint gazdasági tevékenység pedig önmagában nehezen áll meg a lábán. Ezekből pedig az következik, hogy veszélyben van a beporzás – tette hozzá. A statisztikák szerint ugyan nő a méhcsaládok száma, de Nagy István szerint ez vészjelzés, a méhészek ugyanis húsz évvel ezelőtti bevételeik elérése érdekében emelik a méhcsaládok számát. A tárcavezető azt mondta, 

 

a magyar mezőgazdaság kulcsa kerül veszélybe, ha már nem nyújt megélhetést a méhészet.

 

Ezért át kell strukturálni a méhészek bevételét: a jövőben nem a méztermelést kell figyelembe venni, hanem a beporzásban végzett tevékenységet. A kettő között nagy különbség van, de a biztos és kiszámítható jövő érdekében – illetve hogy az agrárium egyéb szereplői is megnyugtató módon tudjanak tervezni – biztonságban kell tudni a méhcsaládokat és a méhészeket – szögezte le.

 

Nagy István kiemelte: a méhészek harmadik éve küszködnek az akác elfagyásával, a repce korai nyílásával, a hideggel és az esővel. A napraforgó esetében az önbeporzók térnyerése miatt egyre kevesebb a nektártermelés, tehát minden olyan klasszikus, nagy méhlegelő, amely biztosította a kellő mézmennyiséget, veszélybe került. Az agrárminiszter szavai szerint most még megnyugtatóak a statisztikák, hiszen azt állítják, hogy a világon Görögország után Magyarországon a legnagyobb a méhsűrűség, de észre kell venni a vészjelzéseket és meg kell érteni az előremutató folyamatokat, hogy felelősséggel fel lehessen készülni a jövőre. Ez pedig egy teljesen új szemléletet igényel, az élelmiszerek kétharmada ugyanis a méhek tevékenységétől függ – fogalmazott a miniszter.

 


Nagy István közölte: a világ élelmiszer-termelése érdekében biztosítani kell az ökológiai sokszínűség fennmaradását, amelyet a magyar méhek tesznek lehetővé. Azt mondta, óriási felelősség ez, akárcsak úgy méhészkedni, hogy másokkal is megszerettethető legyen ez a szakma. Az agrárminiszter rámutatott: az idén százmillióról 110 millió forintra nőtt a méhészeti járművekre igényelhető úgynevezett mezőgazdasági csekély összegű támogatás. A tagországok közül elsőként a magyar méhészek használhatják ezt a keretet, idén júliustól ismét kérhető a méhészek átmeneti támogatása, néhány héten belül pedig megjelenik az úgynevezett fipronilrendelet is, amely lehetővé teszi, hogy a szennyezett állatgyógyászati készítmények miatt veszteséget szenvedő méhészeket az állam kártalaníthassa.
    
 Bross Péter, az Országos Magyar Méhészeti Egyesület elnöke felhívta a figyelmet arra, hogy most újra beadhatják támogatási igényüket a méhcsaládonkénti második ezerforintos támogatásra azok a méhészek, akik tavaly igényelték az első ezerforintos támogatást, de a másodikra még nem nyújtottak be kérelmet vagy az elsőből bizonyos okok miatt nem részesültek. Ez mintegy 1400 méhészt érint. Rámutatott arra is, a kormány mintegy százmillió forintot különített el annak érdekében, hogy 2025-ben a méhészeti világkiállításnak Magyarország adhasson otthont.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.