A negyedik hullámtól való félelem alakítja a várakozásokat

A gazdasági kilátások javulására akkor lehet számítani, ha a piaci szereplők azt látják, hogy a következő járványhullámok során már nem rendelnek el a korábbiakhoz hasonló korlátozásokat.

Horváth Éva
2021. 08. 19. 18:41
Miklósvár, 2014. június 19. Köményes pálinka az egyik Kálnoky Vendégházban a Kovászna megyei Miklósváron 2014. június 17-én. Kálnoky Tibor és családja a 2000-es évektől él Székelyföldön, ahol családjának a középkortól fogva jelentős birtokai voltak. A gróf vendéglátás céljából hagyományos székely parasztházakat újít fel a kor igényeinek megfelelő, modern fürdőszobával. A vendégházakba elsősorban Angliából és Nyugat-Európából érkeznek csoportok, hogy megismerkedhessenek az Erdélyben még élő paraszti kultúrával és az érintetlen természettel. MTI Fotó: Beliczay László Fotó: Beliczay László
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Századvég Gazdaságkutató 2021. augusztusi felmérése szerint a háztartások és a vállalkozások konjunktúraérzete egyaránt kismértékben romlott. A –100 és +100 közötti skálán értelmezett indexek értéke a lakosságnál az előző havi –5,7-ről –8,2-re esett vissza. Ezen belül romlás leginkább a jövőt firtató kérdéseknél figyelhető meg, így azt vélhetően a negyedik hullámtól és az ahhoz kapcsolódó korlátozásoktól való félelem okozta. A vállalati indexnél szintén kismértékű csökkenés figyelhető meg: a mutató értéke az előző havi –6,0-ról –7,4-re mérséklődött. A konjunktúraérzet javulására akkor lehet számítani, ha a lakosság és a vállalatok vezetői azt látják, hogy a következő járványhullámok során nem rendelnek el a korábbiakhoz hasonló korlátozásokat – összegzi legfrissebb felmérésében a gazdaságkutató intézet.

 

 A lakossági konjunktúraindex mind a négy alindexe romlott augusztusban az előző hónaphoz képest.

 

Legnegatívabban továbbra is az inflációt ítélik meg a háztartások, ami negatív rekord az idősor 2019. augusztusi indulása óta, de romlott a gazdasági környezet, az anyagi és a foglalkoztatási helyzet megítélése is. Általánosságban is elmondható, hogy az indexek csökkenése a jövővel kapcsolatos várakozások romlásának köszönhető. Így például a lakosság úgy érzékeli, hogy a korlátozások enyhítésével javult a munkaerőpiaci helyzet az elmúlt időszakban Magyarországon. Ugyanakkor a jövőben várható negyedik hullám nyomán a foglalkoztatási helyzetre vonatkozó várakozások romlottak, bár még így is inkább pozitívak. 

 

A vállalati szektorban az iparági környezet megítélése esett a leginkább a nyár középső hónapjában Fotó: Havran Zoltán

 

A vállalati felmérésben mind a négy alindex kisebb-nagyobb mértékű romlást mutatott az előző hónaphoz képest. A legnagyobb esést az iparági környezet megítélése mutatta, s bár az index még így is a pozitív tartományban maradt, már a második hónapja csökken. A legnegatívabb továbbra is a gazdasági környezet megítélése, illetve az ezt leíró mutató, míg a termelési és az üzleti környezettel kapcsolatos várakozások alakulásának a kilátásai csak kissé romlottak.

 

A lakossági felméréshez hasonlóan a vállalatoknál is romlott a következő 12 hónap gazdasági helyzetének megítélése. A többség a gazdasági helyzet várható romlását jelentősnek tartja, és csak a kisebb hányad vár csekély mértékű visszaesést vagy stagnálást. Ellenben csökkent azok aránya, akik kismértékű, de azoké is, akik jelentős javulást várnak.

 

Szintén érdemi elmozdulás történt abban a kérdésben, hogy a megkérdezettek az elmúlt egy évben hogyan tudták változtatni áraikat.

Júliushoz képest csökkent azok aránya, akik kevesebb mint egy százalékkal tudták emelni áraikat, míg az öt százalék feletti mértékben drágítók aránya majdnem öt százalékra ugrott. Miközben alig változott azonban azok aránya, akik egy-két vagy négy-öt százalékkal emelték áraikat.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.