Hétfőtől már 14 KISS vonat közlekedik az elővárosi vonalakon

Magyar Nemzet
2021. 08. 28. 12:14
20191028 Szolnok fotó: Mészáros János MJ Új Néplap Bemutatták az új motorvonatot. Hatszáz férőhelyesek, de akár ezer embert is biztonságosan elszállítanak azok a KISS motorvonatok, melyeket 2020 februárjában indít a Szolnok-Budapest vonalon is a MÁV-START. Fotó: Mészáros János
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A MÁV–Start hatszáz ülőhelyes KISS motorvonatai közül jövő hétfőtől a váci vonalon tíz, a ceglédin pedig négy szerelvénnyel találkozhatnak az utasok – jelentette be közleményében a vasúttársaság. A 70-es váci vonalon a tíz KISS forgalomba állítása – köszönhetően a motorvonatok hagyományos szerelvényekkel szembeni előnyeinek – már lehetővé teszi a szerelvényfordulók átalakítását, ezáltal hétvégente már csak KISS és FLIRT motorvonatok közlekednek majd. 

Munkanapokon mind a szobi zónázó, mind a váci személyvonatokon is csak emeletes motorvonatok lesznek forgalomban,

csúcsidőszakban és a gyorsított, ütemen felüli járat esetében még marad pár hagyományos, szolnoki csíkos ingaszerelvény is. A KISS járművek kedvezőbb menetdinamikai tulajdonságainak és a gyorsabb utascseréjének köszönhetően a zavarérzékenység jelentősen csökken majd ezen a vonalon – jelezte közleményében a MÁV-Start.

 

A képen szereplő szerelvények szinte minden nyári hétvégén telt házzal közlekedtek

Az utazóközönség körében egyre népszerűbb motorvonatok közül a nyár folyamán három új emeletes jármű is közlekedett a Balatonhoz, közvetlen összeköttetést biztosítva Szolnok és a Dunakanyar térségéből is. Ezek a szerelvények szinte minden hétvégén folyamatos telt házzal közlekedtek, 

eddig összesen harmincezer utas váltott jegyet ezekre a járatokra, hogy akár az emeleten utazva élvezhesse a kilátást.

A Jégmadár, a Napfürdő expresszvonat Fonyódig, a Panoráma expresszvonat pedig Fonyódról most hétvégén közlekedik utoljára, de jövőre is ugyanúgy biztosított lesz a Balaton megközelítése emeletes motorvonattal.

Jövő év végéig a megrendelt járművek mindegyike, összesen negyven KISS állhat forgalomba. A KISS motorvonatok elsősorban a budapesti elővárosi vonalakon közlekednek majd, a további közlekedési útvonalak tervezése is folyamatban van.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.