Megugrott az építőipar a tavaly júniusi mélyponthoz képest

Egy év alatt 27,8, az előző hónaphoz képest 3,5 százalékkal nőtt júniusban az építőipari termelés volumene.

Magyar Nemzet
2021. 08. 13. 9:59
null
A fejlesztések a jó gazdasági kilátású régiókra koncentrálódnak Fotó: Kurucz Árpád
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Jelentősen, 27,8 százalékkal haladta meg 2021 júniusában az építőipari termelés volumene az egy évvel korábbi szintet – ismertette a Központi Statisztikai Hivatal. A nyers adatok szerint az épületek építése 25, az egyéb építményeké 32,1 százalékkal magasabb volt a 2020. júniusi, rendkívül alacsony bázisnál. A szezonálisan és munkanaphatással kiigazított indexek alapján az építőipar termelése a májusihoz képest 3,5 százalékkal bővült júniusban. A második negyedévben az építőipar termelői árai 9,3 százalékkal nőttek az előző év azonos időszakához viszonyítva.

A három építőipari ágazat mindegyikében bővült a termelés: az épületek építésének termelése 15, az egyéb építményeké 39, a speciális szaképítésé 29,4 százalékkal. 

A megkötött új szerződések volumene 65,9 százalékkal nőtt, ezen belül az épületek építésére kötött szerződéseké 72,4, az egyéb építmények építésére vonatkozóké 56,1 százalékkal volt magasabb a 2020. júniusi bázisnál. Az építőipari vállalkozások június végi szerződésállományának volumene 21,2 százalékkal bővült egy év alatt. 

Ezen belül az épületek építésére vonatkozó szerződések volumene 32, az egyéb építményeké 14,3 százalékkal emelkedett.

Megugrottak az árak is: a második negyedévben az építőipar ágazatain belül az épületek építésében 10, az egyéb építmények építésében 7,2, a legnagyobb súlyú, speciális szaképítésben 10,2 százalékkal nőttek az árak az előző év azonos időszakihoz viszonyítva. A második negyedévben összességében 3,7 százalékkal magasabbak voltak az árak az év első három hónapjához képest.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.