Újra a járvány előtti szinten a vállalati várakozások

A K&H legújabb nagyvállalati növekedési index kutatása szerint az idei második negyedévben tovább nőtt a cégek optimizmusa és hat pontra emelkedett a mutató értéke. Ilyen magasan utoljára a vírus berobbanása előtt, több mint egy éve volt. A fellendülés annak köszönhető, hogy a vállalatok sokkal pozitívabban látják a hazai gazdasági kilátásokat.

Horváth Éva
2021. 08. 07. 14:25
Csernyi Tímea
A célok egyike, hogy kevesebb édességet fogyasszanak az emberek Fotó: MTI/Krizsán Csaba
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Folytatódott az idei év második negyedében az előző negyedévben kezdődő tendencia és három ponttal nőtt a K&H nagyvállalati növekedési indexe – jelezte összefoglalójában a bank. A kétmilliárd forint feletti árbevételű, nem állami magyarországi cégek egyéves várakozásait mérő mutató így jelenleg hat ponton áll. Ilyen magasan több mint egy éve, 2020 első negyedéve óta nem volt az index.

 

– A nagyvállalatok kedvező várakozásai annak tudhatók be, hogy a pandémia idején bezuhanó, a magyar gazdaságra vonatkozó kilátások jelentősen javultak. 

A makrogazdasági részindex értéke ugyanis korábban soha nem látott mértékben, 21 ponttal nőtt, ennél magasabban utoljára 2018 első negyedévében volt – mutatott rá Patrick Van Overloop, a K&H üzleti ügyfelek divízió vezetője. Ennek ellenére az érték még mindig minimálisan a negatív tartományban, –1 ponton van, de az eddigi, erősen borúlátó várakozásokon túl vagyunk. A teljes index növekedését eközben ellensúlyozta, hogy a vállalatvezetők optimizmusa kissé mérséklődött saját cégük kilátásai tekintetében az előző negyedévhez képest. A vállalati részindex három ponttal csökkent és ezzel kilenc ponton áll – fűzte hozzá a divízióvezető.

 

A kereskedelmi szektor optimista szereplői körében fontos adottság az árbevétel és a cégméret Fotó: Balázs Attila


A hazai gazdaság változása kapcsán a megkérdezett vállalatok nagyon pozitívan látják a jövőt: 35 százalékuk egy éven belül bővülésre számít, és csak 15 százalékuk várja az ellenkezőjét. Hosszabb távon még ennél is optimistábbak a cégek: az elkövetkező három évre  65 százalékuk prognosztizál növekedést, és mindössze kilenc százalékuk számol némi visszaeséssel.

 

Akár gazdasági szektor, akár árbevétel alapján csoportosítjuk a vállalatokat, jelenleg nincs jelentős különbség a véleményekben. 

 

A növekedési indexben mindössze három pont az eltérés a legpozitívabb várakozású szolgáltató szektor (nyolc pont) és a kereskedelem (öt pont) között. Árbevétel szerint pedig a kettő-négymilliárd közötti és a tízmilliárd forintnál nagyobb bevételűek mutatója egyaránt hat ponton áll, a négy- és tízmilliárd forint közötti bevételű vállalatok indexe pedig ö ponton. Egyedül régiónként nézve figyelhető meg jelentősebb eltérés, Kelet-Magyarországon a legoptimistábbak a cégek (kilenc ponttal,  Közép-Magyarországon pedig a legkevésbé négy ponttal.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.