Yellen újra Powellt várja a Federal Reserve élére

A korábbi Fed-elnök válságintézkedéseit a legfontosabbakként jegyzik, mivel sikeresen megfékezte a pénzügyi összeomlást.

Horváth Éva
2021. 08. 23. 9:08
Federal Reserve Chairman Janet Yellen smiles at an event hosted by the Economic Club of Washington
Federal Reserve Chairman Janet Yellen smiles at an event hosted by the Economic Club of Washington in Washington December 2, 2015. REUTERS/Joshua Roberts - RTX1WVPM Fotó: © Joshua Roberts / Reuters
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az amerikai pénzügyminiszter bejelentette, hogy támogatja Jerome Powell újbóli kinevezését az amerikai Federal Reserve (Fed) elnökének, akinek mandátuma februárban jár le – írta a Bloomberg News riportere a Twitteren Janet Yellen szavaira hivatkozva. A Reuters szerint az amerikai pénzügyminisztérium szóvivője azonban nem kívánta kommentálni Yellen nyilatkozatát.

Joe Biden amerikai elnök még nem döntött, ám a kérdést rövidesen mérlegeli, és várhatóan valamikor szeptember elején közzé is teszi álláspontját. Powellt még Donald Trump elnök emelte a Fed elnökévé 2018-ban, aki éppen Janet Yellen helyére lépett az amerikai jegybank szerepét ellátó intézmény élén. Steve Daines republikánus szenátor, a szenátus banki bizottságának tagja a múlt héten levélben sürgette Biden elnököt, hogy további négy évig tartsa Powellt a Fed élén. Legfőképpen azért, hogy megteremtse a bizalmat a javuló gazdaságban.

– Powell mandátumának meghosszabbítása erős jelzést küldene a háztartásoknak, a vállalkozásoknak és a fogyasztóknak, 

hogy a Fed vezetője továbbra is széles körű, kétoldalú támogatást élvez, és szükség szerint jár el az árstabilitás és a maximális foglalkoztatás kettős megbízatásának elérése érdekében – fogalmazott Daines. 

Miután a koronavírus-járvány tavaly széles körű leállásokat okozott, a Powell vezette Fed az egynapos kamatlábat nulla százalék közelébe csökkentette, majd hatalmas kötvényvásárlásba kezdett. Ezeket az intézkedéseket azóta a pénzügyi válság megfékezése és a gyors gazdasági fellendülés elindítása érdekében megtett legfontosabb lépésekként jegyzik. A Fehér Ház tisztviselője a múlt hónapban azt mondta, hogy Biden hamarosan bevonja vezető gazdasági csapatát a Fed-elnök kinevezésébe. Powellnek megvannak a maga kritikusai is, köztük a 350.org klímaaktivista csoport tagjai, akik arra szólították fel Bident, hogy „klímavezetőt” nevezzen ki a Fed élére, és a jövő heti központi banki konferenciáján tiltakozni is kívánnak a bankelnök mandátumának meghosszabbítása ellen.

Borítókép: Janet Yellen, a Fed elnöke. Forrás: Reuters/Joshua Roberts

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.