Fejlesztés garantált forrásokkal

A támogatott kihelyezések összege elérte az 1270 milliárd forintot – jelentette be az MFB-csoporthoz tartozó Garantiqa Hitelgarancia Zrt. vezérigazgatója.

Horváth Éva
2021. 09. 29. 17:10
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az elmúlt időszak azt bizonyítja, hogy az intézményi kezességvállalás szerepe elengedhetetlen a koronavírus okozta világjárvány negatív gazdasági hatásainak enyhítésében. A Garantiqa Krízis Garanciaprogram révén eddig 29 ezer hazai mikro-, kis- és közepes vállalkozás jutott forráshoz, célzott módon segítve a likviditáshoz való hozzáférést, valamint a beruházásaik megvalósítását. A támogatott kihelyezések összege elérte az 1270 milliárd forintot – jelentette be Búza Éva, az MFB-csoporthoz tartozó Garantiqa Hitelgarancia Zrt. vezérigazgatója sajtótájékoztatón. 

A Garantiqa 2021. augusztus végi teljes kezességvállalási portfóliója 62 ezer szerződést tartalmazott, ami 45 ezernél is több hazai vállalkozás finanszírozását segítette elő.  A portfólió volumene elérte az 1718 milliárd forintot. Az összesített hitelek állománya megközelítette a 2200 milliárdot. Ma már minden harmadik kkv-hitel mögött ott áll a Garantiqa kezességvállalása, amely nyár közepe óta kapcsolódik a KAVOSZ Zrt. közvetítésével igényelhető új, speciálisan a vállalkozások újraindítását segítő Széchenyi-kártya Go! program termékeihez is – mutatott rá a vezérigazgató.

Búza Éva felhívta a figyelmet arra is, hogy a beruházási hitelekhez vállalt kezességek részaránya folyamatosan nő, a 2016-os 15 százalékról idén augusztusra 19 százalékot, 334 milliárd forintot tett ki. Továbbra is a folyószámla- és forgóeszközhitelekhez vállalt kezességek a meghatározók. Az ágazatok közül főként a szolgáltatási és kereskedelmi szektorban működő vállalkozások veszik igénybe a kezességet, számottevő még a feldolgozóipari és építőipari ágazatokban nyújtott kezességek összege is. 

Fontos újdonság, hogy a tavaly ősszel elindított, Garantiqa Direkt névre keresztelt ügyfélportál szolgáltatásai immár mobiltelefonos applikáción keresztül is elérhetők: így a vállalkozások már okostelefonjuk segítségével igényelhetnek és tölthetnek le kezességvállalási szándéknyilatkozatot.  Búza Éva hozzátette: a Garantiqa elkötelezett a digitális innováció, fenntartható megoldások és a zöldfinanszírozás iránt és garanciavállalásával támogatja a bankok zöldhitelezés irányába tett lépéseit is.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.