időjárás 21°C Hella 2022. május 27.
logo

Fontos döntés született a hitelmoratóriumról + videó

Magyar Nemzet
Forrás: Facebook/Varga Mihály
2021.09.13. 10:30 2021.09.13. 13:52
Fontos döntés született a hitelmoratóriumról + videó

– Fontos döntést hozott a kormány a hitelmoratóriumról: idén novembertől a jövő év június 30-ig a rászorulók továbbra is igénybe vehetik a hiteltörlesztési moratóriumot – jelentette be Varga Mihály.

A pénzügyminiszter a Facebook-oldalára feltöltött videóban hozzátette, hogy a fizetési könnyítést igényelhetik:

  • a nyugdíjasok,
  • a gyermeket várók, illetve nevelők,
  • a közfoglalkoztatottak és
  • azok, akiknek az előző évhez képest csökkent a jövedelmük.

A vállalkozások közül azok kérhetik a hosszabbítást, amelyek árbevétele legalább 25 százalékkal esett az előző évhez képest.

Október 31-ig minden érintett változatlan feltételekkel a moratóriumban marad, de ezt követően

a moratóriumban maradás nem automatikus. Akik hosszabbítani szeretnék a moratóriumot 2022 június végéig, azoknak nyilatkozatot kell erről tenni a bankjuknál.

A pénzügyminiszter szól arról is, hogy a döntést a nemzeti konzultációra beérkezett válaszok alapján hozta meg a kormány: a visszajelzések alapján a magyar polgárok 91 százaléka szerint szükséges a moratórium meghosszabbítása.

– Az intézkedés valós segítséget nyújtott a válság során a munkahelyek, illetve a családok életszínvonalának megvédésében. A mostani döntés célja, hogy a gazdaság újraindítása során a rászorulóknak megőrizzük ezt a védőhálót – jelentette ki a pénzügyi tárca vezetője.

Hozzátette: aki viszont képes a törlesztőrészletek kifizetésére, annak érdemes mérlegelnie a visszafizetés megkezdésének előnyeit is.

Borítókép: MTI/Soós Lajos