Közelebb kerülnek a nagymacskák a látogatókhoz

Hamarosan újabb turisztikai attrakcióval várja vendégeit a veszprémi Kittenberger Kálmán Növény- és Vadaspark, a királynék városának egyik büszkesége nagymacska- és háziállat-bemutatóval gazdagodik.

2021. 09. 20. 18:50
Miskolc, 2020. június 1. Szibériai tigris pihen a Miskolci Állatkert és Kultúrparkban 2020. június 1-jén. Az állatkert öt kontinens több mint 120 állatfajának közel 700 egyedét mutatja be a látogatóknak. MTI/Vajda János Fotó: Vajda János
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Medve-, rénszarvas- és guanakó-kifutóval gazdagodott a múlt nyáron a Kittenberger Kálmán Növény- és Állatpark, azaz a veszprémi állatkert, idén pedig a Modern városok program költségvetéséből juttatott ötmilliárd forintból megkezdődhet a  nagymacskakomplexum és a háziállat-bemutató kialakítása. Jelentősen elavultak, turisztikai attrakcióként már nem elégítik ki a látogatók élményigényét a vadaskert nagymacskakifutói, ezért a Természetvédelmi Világszövetség vörös listáján szereplő szibériai tigriseknek, hópárducoknak, továbbá kárpáti hiúzoknak a veszprémi állatkertben is meg kell teremteni az előírások szerinti épített és természeti környezeti körülményeket. A látogatói utak mentén és a kifutókban a tervek szerint a zöldfelületek dominálnak, a kifutókban tavak és csobogók frissítik a levegőt, a látogatók különböző nézőpontból tekinthetik meg a félelmetes ragadozókat. A szibériai tigrisek például egy különlegesen kialakított látogatói platformról, biztonságos üvegen át, akár testközelből is megcsodálhatók lesznek –olvasható az állatkert fejlesztéséről készült közleményben.

A vidéki élet szépségeibe enged bepillantást a már ugyancsak készülő háziállat-bemutató, amely pedagógiai, ismeretterjesztési és identitást erősítő szempontból ma minden modern állatkertnek feladata. A hazánkban tartott háziállatokkal is találkozhatnak a látogatók, többek közt a szarvasmarhával, a magyar parlagi szamárral, kecskékkel, juhokkal, baromfifélékkel.

A veszprémi Kittenberger Kálmán Növény- és Vadaspark egyre több feladatot vállal a veszélyeztetett, köztük az egzotikus állatfajok megőrzésében, az Európai Állatkertek és Akváriumok Szövetségének tagjaként részt vesz a különböző fajok fennmaradását elősegítő tenyészprogramokban. A sikeres szaporulat eredményei már a tigriseknél és a kárpáti hiúzoknál is megmutatkoznak – olvasható az állatkert közleményében.

Borítókép: MTI/Vajda János

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.