Lendületben tartaná turizmusát Horvátország

Járványügyi szempontból jelenleg magas kockázatú szomszédunkhoz a megfelelő igazolásokkal szabad a beutazás.

2021. 09. 12. 10:39
null
Fürdőzés közben lehetetlen betartani a fizikai távolságtartást Fotó: Antonio Bat Forrás: MTI/EPA
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Elégedett a hazájába utazók, és az általuk ott eltöltött vendégéjszakák számával Horvátország turisztikai és sportminisztere. Nikolina Brnjac abban bízik, hogy szeptember is olyan sikeres lesz, mint augusztus, amikor is az országában regisztrált vendégszám megegyezett a 2019. augusztusival.

Csaknem négy és fél millió turistát fogadott a múlt hónapban déli szomszédunk, ami a beutazók számát tekintve 59, a vendégéjszakákat alapul véve 46 százalékkal haladta meg 2020 ugyanezen időszakában mért mutatóit – áll a Horvát Idegenforgalmi Közösség lapunknak küldött közleményében.

A turizmus az egyik alappillére a dél-európai ország gazdasági fejlődésének, az ágazat GDP-ből való részesedése 14,4, a teljes exportból 36,6, a szolgáltatási exportból 72,7 százalék. – A turisztikai idénynek még közel sincs vége, hiszen jelenleg is több mint 680 ezer vendég tartózkodik Horvátországban. Ez nagyszerű felütés szeptemberre, amikor ugyanilyen ütemben szeretnénk tovább haladni, hogy megalapozzuk a gazdasági fejlődés további fellendítését, és a sikeres jövő évi turisztikai szezont – idézte a közlemény Nikolina Brnjac turisztikai és sportminiszter szeptember eleji kijelentését.

Az Európai Betegségmegelőzési és Járványügyi Központ (ECDC) 2021. szeptember 9-én piros, azaz magas kockázatú besorolásba helyezte Horvátországot.

Ugyanakkor érvényes digitális védettségi igazolás felmutatásával korlátozás nélkül, szabadon lehet utazni az országba. Az igazolás a teljes beoltottságot vagy az utazást megelőző 270 napon belül a betegségen való átesést jelenti. Akinek nincs digitális uniós Covid-igazolása, az bármely országból 72 óránál nem régebbi, negatív PCR-teszttel vagy 48 óránál nem régebbi, az EU által elfogadott antigénalapú gyorsteszt felmutatásával léphet Horvátország területére.

A külföldről Horvátországba érkezettek vendégéjszakákból való részesedés 26, 7, az otthon üdülő hazaiaké négymillió volt. A legtöbb vendéget augusztusban isztriai, spliti, illetve a tengermellék-hegyvidéki szálláshelyek jegyezték, de több millióan töltöttek el egy-egy hetet Zárán, Dalmácia fővárosában, Dubrovnikban, Splitben, Rovinjban, Porecben. A legtöbb, együttesen 1, 1 millió turista 2021. augusztusában Németországból érkezett déli szomszédunkba, Lengyelországból 338 ezren, Ausztriából 317 ezren, Csehországból 250 ezren keresték fel az idei nyáron az ország üdülőhelyeit. A magyar utazókra vonatkozó adatok még nem állnak a Horvát Idegenforgalmi Közösség rendelkezésére, de azt már tudjuk, hogy július 23-ig 173 ezer honfitársunk fordult meg turistaként a déli szomszédunknál. Adria-párti honfitársaink a múlt évinél kilencven százalékkal több vendégéjszakát töltöttek el Horvátországban, 75 százalékuk gépkocsival, egyénileg, illetve a családjával látogatott el elsősorban Kvarnerbe és az Isztriára.

 

Borítókép: MTI/EPA/Antonio Bat

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.