Megpakolták az idős brit szénerőmű kazánjait

Az eseménytelen időjárás alatt a hagyományos energiahordozó segített az áramtermelésben.

Somogyi
2021. 09. 11. 14:55
West Burton, Nottinghamshire
184717344 Fotó: Paul Simpson
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A téli fagyok még a láthatáron sincsenek, a hét elején máris jócskán meg kellett pakolni az Egyesült Királyság egyik legrégebbi szénerőművének kazánjait. Ennek oka a BBC online kiadása szerint az, hogy

a szigetország szélturbinái nem termeltek a vártnak megfelelő mennyiségű villamos energiát a nyugodt időjárás miatt,

a földgáz ára pedig az egekbe szökött, ezért az olcsóbb megoldás felé fordult a National Grid. A nemzeti szolgáltató felel az Egyesült Királyság áramellátásának egyensúlyáért, a jelentése szerint hétfőn az összes megtermelt villamos energia három százaléka származott szénégetésből.

Az üzemeltető EDF a National Grid kérésére felpörgette a készenlétben álló, 1966-ban üzembe helyezett West Burton A-t, majd keddre visszatért a szén aránya a teljes termelésben a korábbi 2,2 százalékra. Március óta nem termelt ennyit, mint hétfőn: több mint másfél gigawattórát, ami nagyjából 546 szélturbina teljesítményével egyenértékű a Sky News becslése szerint.

A National Grid felidézte, hogy ugyan volt egy háromnapos időszak augusztusban, amikor nem volt szükség a szénerőművi termelésre, de azóta minden egyes nap támaszkodott rá a hálózat­üzemeltető.

Egyébiránt az Egyesült Királyság szép eredményt ért el e téren, hiszen

a szén áramtermelésben betöltött részarányát az öt évvel ezelőtti 25 százalékról a tavalyi évre 1,6 százalékosra nyomta le.

Ez más szemszögből több mint ötezer óra szén nélküli áramellátást jelent. A kormány és a National Grid is elkötelezett abban, hogy 2024-re teljesen kivezesse a szénalapú áramtermelést, ugyanakkor továbbra is ehhez nyúlnak, amikor a földgáz ára túlságosan magas.

Dave ­Jones, az Ember elemzőintézet szakértője is úgy fogalmazott az esetről, hogy az nem ad okot aggodalomra, és továbbra is jó úton halad a szigetország. Ugyanakkor az egyre emelkedő földgázárak a zöldmegoldások terjedését is segíthetik – tette hozzá. A Lincolnshire melletti West Burton A erőműnek egyébként a hét eleji eset ha nem is a hattyúdala, de az egyik utolsó fontosabb szerepe lehetett, hiszen a tervek szerint még az idén végleg leállítják.

Borítókép: Paul Simpson

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.