Negyedmillió fiatal nyári munkáját segítette az állami program

A középiskolások, egyetemisták több mint 150 munkakörben szerezhettek munkatapasztalatot – ismertette az Innovációs és Technológiai Minisztérium.

Magyar Nemzet
2021. 09. 04. 11:20
Nyíregyháza, 2015. július 9. Egy diákmunkás irodai kisegítõ munkát végez a nyíregyházi önkormányzat hivatalában 2015. július 9-én. A város önkormányzata és intézményei az állami diákmunka programban146 diákot foglalkoztat egy hónapig, napi hat órában. MTI Fotó: Balázs Attila Fotó: Balázs Attila
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Idén júliusban és augusztusban harmincezer nappali tagozatos diák dolgozott a Nyári diákmunka program támogatásával – összegzett Bodó Sándor. Az Innovációs és Technológiai Minisztérium foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára emlékeztetett: az eredetileg hárommilliárd forintos keretet az élénk érdeklődésre tekintettel kétszer is megemelte a tárca, így végül 3,65 milliárd forint hasznosult a fiatalok vakációs foglalkoztatásában. A 2013-ban indult program kilenc év alatt csaknem 250 ezer fiatal nyári munkavégzéséhez biztosított több mint 23 milliárd forint támogatást – olvasható a minisztérium közleményében.

A program lehetőséget teremt a diákoknak, hogy a szünidőben valós körülmények között dolgozva keresethez jussanak. A tanulók önkormányzati vagy vállalati diákmunkára jelentkezhettek. Mindkét esetben július elsejétől legfeljebb két hónapra vállalhattak munkát, de míg előbbinél maximum napi hat órában, utóbbinál akár napi nyolc órában is dolgozhattak. Az önkormányzatok munkaviszonyban foglalkoztatták a fiatalokat, az állam pedig teljes egészében megtérítette nekik a munkabért. 

A tanulók így a szakképzettséget igénylő munkakörökben havonta bruttó 164 250 forintot, a szakképzettséget nem igénylőkben pedig bruttó 125 550 forintot kereshettek.

A mezőgazdaságban és a turizmus-vendéglátásban működő cégeknél dolgozó diákok keresetének háromnegyedét vállalta át az állam.

– A kormány programja a diákokat költőpénzhez juttatja, munkáltatójukat pedig az átmeneti többletfeladatok ellátásában segíti. A megszerzett munkatapasztalat megkönnyítheti a középiskolai tanulók, egyetemi hallgatók későbbi elhelyezkedését, pályakezdését. Míg 2013-ban csak 16 ezer fiatalt értünk el a kezdeményezéssel, 2018 óta minden nyáron harmincezer körül alakult a támogatottak száma − nyilatkozta Bodó Sándor.

A minisztérium közleménye megjegyezte: 2021-ben a fiatalok mintegy négyötöde, csaknem 25 ezer fő önkormányzatnál kapott munkát. A program a keleti országrészben volt népszerűbb, a legtöbb résztvevő Borsod-Abaúj-Zemplén és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében dolgozott, de sokakat foglalkoztattak Békés és Hajdú-Bihar megyében is. A középiskolások, egyetemisták több mint 150 munkakörben szerezhettek munkatapasztalatot az irodai adminisztrátortól a felszolgálón, recepcióson át a kisállattenyésztőig, gyümölcs- és zöldségfeldolgozóig.

– Az innovációs tárca a továbbiakban is ösztönzi a 25 év alattiak foglalkoztatását, a többi között a vállalkozások munkaerő támogatásával.

 A programban fél éven át összesen akár hatszázezer forintot kaphatnak az álláskeresőket kenyérkeresethez juttató munkaadók. Mostanáig több mint 24 ezren helyezkedtek így el, a támogatottak mintegy fele fiatal – tette hozzá az államtitkár.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.