időjárás 11°C Friderika 2021. September 20.
logo
A kormány a nemzetközi piacokról előfinanszírozza a késedelmes uniós forrásokat

Páros kötvénykibocsátás páratlan sikerrel

Horváth Éva
2021.09.15. 17:49 2021.09.15. 18:00
Páros kötvénykibocsátás páratlan sikerrel

– Magyarország minden eddigit meghaladó sikerrel bocsátott ki kötvényeket a nemzetközi piacon – jelentette ki tegnap délutáni  sajtótájékoztatóján Varga Mihály pénzügyminiszter a nap folyamán végrehajtott kettős kötvénykibocsátásról. Ezek során tíz és harminc év futamidejű, 4,25 milliárd értékű dollárkötvény, valamint hét év lejáratú, egymilliárd értékű eurókötvény került a befektetőkhöz. – A kötvények iránti csaknem négyszeres kereslet azt mutatja, hogy a befektetők változatlanul igen jó eredményeket várnak a magyar gazdaságtól, és bíznak a kormány gazdaságpolitikájában – idézte a Pénzügyminisztérium közleménye a tárcavezetőt.

– A nemzetközi pénzügyi folyamatok alakulása jelenleg számunkra kedvező, vagyis alacsony költséggel lehet forrást bevonni – kommentálta a sikeres kötvénykibocsátást a miniszter. Hozzátette: a dollár- és eurókötvények kamata több mint egy évtizede nem volt olyan alacsony, mint most. Varga Mihály a kibocsátás főbb számait ismertetve elmondta: a tíz-, illetve a harmincéves dollárkötvények kamata rendre 2,125 és 3,125 százalék, míg az eurókötvény kamata 0,3 százalék közelében alakult. A pénzügyminiszter kijelentette:

ilyen lépést azok az országok tehetnek, amelyek erős, jól fejlődő gazdasággal bírnak és kiegyensúlyozott költségvetési politikát folytatnak. Magyarország ezen országok közé tartozik.

– Nem szeretnénk elveszíteni az Európai Unió késlekedése miatt azt a gazdasági előnyt, amelyhez az előző negyedévben jutottunk, így a kormány a most bevont forrásokat a gazdaság újraindítására, a beruházások támogatására fordítja. Az Európai Helyreállítási Alap költségeit a tagállamok közösen viselik – mutatott rá a miniszter, megjegyezve, hogy ez a pénz ugyanúgy jár Magyarországnak, mint a többi európai tagállamnak. – A kormány álláspontja világos – nyomatékosította a tárcavezető –, a gazdaság újraindítása nem szenvedhet késedelmet, ezért a kormány a piacról előfinanszírozza az Európai Helyreállítási Alapból később érkező forrásokat.

Varga Mihály közölte: a mostani kibocsátás nem érinti a költségvetési hiányt, tehát a tárca továbbra is az idénre tervezett 7,5 százalékos hiánnyal számol, emellett folytatja az adósság csökkentését is.

A kormány kedvező feltételek mellett, önállóan, a nemzetközi szervezetek segítsége nélkül gondoskodik az ország finanszírozásáról.

Borítókép: MTI/Mónus Márton