Támogatás segíti az önfoglalkoztató cégeket

Csaknem 220 ezer forintot igényelhetnek a fodrászok, idegenvezetők, kereskedők, gépjárműoktatók.

2021. 09. 06. 11:40
Prga, 2020. mrcius 19. reg vsrl egy prgai ABC-ruhzban 2020. mrcius 19-n. Az j koronavrus jrvnya miatt Csehorszgban 10 s 12 ra kztt csak a 65 vesnl idsebbeknek engedlyezik a vsrlst az lelmiszerzletekben s gygyszertrakban. MTI/AP/Petr David Josek Fotó: Petr David Josek
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Több mint két hónapja 

igényelhetnek 219 ezer forintos egyszeri támogatást az ágazati bértámogatásból munkavállaló híján kimaradt vállalkozások, önfoglalkoztatók

— hívta fel a figyelmet közleményében az Innovációs és Technológiai Minisztérium. Bodó Sándor, a minisztérium foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára bejelentette: mostanáig több mint 77 ezer igénylés érkezett be összesen mintegy 17 milliárd forint értékben. Csaknem 70 ezer önfoglalkoztató számára a kedvező döntések is megszülettek, a nekik kifizetett összeg elérte a 15 milliárd forintot.
 

Fotó: Havran Zoltán

Az Önfoglalkoztatók kompenzációs támogatásában főként azok a kiskereskedelemben, turizmus-vendéglátásban, szálláshely-szolgáltatásban vagy szabadidő ágazatokban tevékenykedő vállalkozók részesülhetnek, akik alkalmazottak hiányában nem tudtak ágazati bértámogatásra pályázni. Az átmeneti korlátozásokkal érintett 56 főtevékenység valamelyikét folytató önfoglalkoztatók a garantált bérminimummal megegyező összeget kaphatnak – emlékeztet az ITM. A 219 ezer forintos 

egyszeri támogatás mások mellett a fodrászok, kozmetikusok, idegenvezetők, előadóművészek, üdülési, egyéb átmeneti szálláshely-szolgáltatás tevékenységet végzők és autósiskolai oktatók számára könnyíti meg az újraindulást.

A legtöbb kérelem a fővárosból, Pest, Hajdú-Bihar, Győr-Moson-Sopron és Borsod-Abaúj-Zemplén megyékből érkezett be. A legnagyobb számban továbbra is a fodrászok, kozmetikusok éltek a lehetőséggel, az igénylők közül 29 ezren foglalkoznak szépségápolással. Az igényléseket a veszélyhelyzet megszűnéséig lehet benyújtani a járási hivatalok foglalkoztatási osztályaira, a bírálatok és kifizetések zökkenőmentesek. A támogatási programmal kapcsolatos részletek a Munka.hu oldalon olvashatók.
   

Fotó: MTI/AP/Petr David Josek

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.