Több nyugdíjas számolhat rekordmagas prémiummal

Az egyre nagyobb gazdasági növekedésről szóló előrejelzések a vártnál is magasabb nyugdíjprémiumot sejtetnek.

Magyar Nemzet
2021. 09. 22. 17:00
Budapest, 2019. szeptember 2. Egy posts rezsi-utalvnyt kzbest egy XIII. kerleti nyugdjasnak 2019. szeptember 1-jn. Az elmlt vekben a nyugdjasok Erzsbet-utalvny formjban kaptak pluszjuttatst, de mivel az Erzsbet-utalvny megsznt, most 9 ezer forint rtk rezsiutalvnyt biztost szmukra a kormny. Nem nvre szl a nyugdjasok rezsiutalvnya, azzal hozztartozikat is segthetik, a posta szeptember 30-ig kzbesti ki, s 2020. mrcius 31-ig hasznlhatk fel gz- s ramszmla fizetsre. MTI/Mohai Balzs Fotó: Mohai Balázs
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az eddig vártnál is magasabb lehet a nyugdíjasoknak járó prémium összege, amelyet november közepén kapnak meg az idősek. A nyugdíjprémium összege legfeljebb nyolcvanezer forint lehet, de a pontos összeget a gazdasági növekedés mértéke határozza meg. Éppen ezért minden nyugdíjasnak jó hír, hogy a különböző hazai és nemzetközi szereplők egyre nagyobb gazdasági növekedéssel számolnak.

Orbán Viktor miniszterelnök hétfőn a parlamentben azt mondta, a nyugdíjprémium várható összege meghaladja az 55 ezer forintot. Az 55 ezer forint ugyanis csak akkor valósul meg, ha a GDP 6,25 százalék körül alakul az idén. A jegybank azonban kedden, a kamatdöntés után már ennél is magasabb számokat prognosztizált. Kedden pedig a Magyar Nemzeti Bank ismertette várakozásait, amely szerint a hazai GDP idén 6,5-7 százalékkal is bővülhet, míg 2022-ben a növekedés öt-hat százalék lehet.

A nyugdíjprémiumot az adott év GDP-adatából számolják, mégpedig úgy, hogy a novemberben esedékes nyugdíj negyedét, de legfeljebb húszezer forintot megszorozzák a várható GDP-növekedés 3,5 százalék feletti eredményével. Például – az MNB friss előrejelzését alapul véve – 6,5 százalékos növekedés esetén 3-mal, hétszázalékos növekedésnél pedig 3,5-del. 

Ennek alapján a Vg.hu számítása szerint azok a nyugdíjasok, akiknek a novemberi juttatása eléri vagy meghaladja a nyolcvanezer forintot, az előbbi GDP-eredmény esetén legfeljebb hatvanezer, az utóbbinál pedig hetvenezer forint nyugdíjprémiumra számíthatnak. Természetesen jobb gazdasági növekedés esetén az összeg még magasabb is lehet, de a maximuma nyolcvanezer forint. 

Mintegy kétszázezer nyugdíjas juttatása viszont nem éri el havonta a nyolcvanezer forintot, tehát ők valamennyivel kisebb összeget kapnak majd prémiumként. Ezenfelül mindenkinek jár majd a magas infláció miatti nyugdíjkorrekció, amely idén 8,575 százalék lesz. A már említett 150 571 forintos átlagnyugdíj esetében ez a plusz 12 910 forint.

Borítókép: MTI/Mohai Balázs

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.