Alaptőkét emel az új tőzsdei cég, a NAP Nyrt.

Rendkívüli közgyűlést hívott össze a frissen a BÉT Xtend kategóriájában debütált NAP Nyrt. A napirendi pontok között zártkörű alaptőkeemelés is szerepel.

Fellegi Tamás Péter
Forrás: BÉT2021. 10. 25. 12:25
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A múlt héten a BÉT Xtend kategóriájába lépő NAP Nyrt. rendkívüli közgyűlést tart november 15-én. Az igazgatóság által javasolt napirend négy pontból áll, ezek a felügyelőbizottság ügyrendjének elfogadása, a társaság székhelyének módosítása és ehhez kapcsolódóan az alapszabály módosítása, döntés az alaptőke felemeléséről részvények tájékoztató nélküli (zártkörű) forgalomba hozatala útján, és ehhez kapcsolódóan az alapszabály módosítása, és végül az igazgatóság felhatalmazása az alaptőke felemelésére.

Az igazgatóság a társaság alaptőkéjének felemelését azért látja szükségesnek, mivel a 

társaság közép- és hosszútávú stratégiai céljainak megvalósulása érdekében további naperőművek megvásárlására nyílik lehetőség, mely akvizíciók végrehajtásához addicionális tőkebevonásra van szükség. 

Az alaptőke felemelése egymillió darab, egyenként ezer forint névértékű, a társaság jelenlegi részvényeivel azonos jogokat biztosító dematerializált törzsrészvényeknek a részvényesek által erre felhatalmazott személyek általi lejegyzésével és ellenértékének pénzbeli megfizetésével történik. Az új részvények kibocsátásával a társaság alaptőkéje 3,65 milliárd forint összegre emelkedik. 

A részvények kibocsátási értéke a névérték, részvényenként ezer forint.

A részvények tőzsdei árfolyama a múlt hét csütörtöki bevezetés óta szárnyal, az új részvények kibocsátási árának többszörösén forog, amiben több ok játszhat szerepet. Egyrészt az alternatív energia divatos szektor, a befektetők előszeretettel vásárolják ennek részvényeit, másrészt a cég tulajdonosi szerkezete kevéssé szórt, viszonylag kicsi az a hányad, ami igazán közkézhányadnak tekinthető. Természetesen a nagyobb tulajdonosok is dönthetnek bármikor az eladás mellett, így megnövekedhet a piacon a likviditás, emellett az alaptőke-emelés által nem kevés, mintegy egymillió darab részvény kerülhet piacra.

A negyedik pontban a közgyűlés az igazgatóságot további alaptőke emelésre hatalmazza fel, melynek értéke akár ötmilliárd forint is lehet, a társaság alaptőkéje legfeljebb 8,65 milliárdra forintra emelkedhet a novemberi emelés utáni 3,65 milliárdról, ennek határideje a jövő év március 31. napja.

 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.