időjárás 1°C Andor, András 2021. November 30.
logo

Alternatívenergia-részvény érkezett a BÉT-re

Fellegi Tamás Péter
2021.10.21. 10:41 2021.10.21. 13:25
Alternatívenergia-részvény érkezett a BÉT-re

Sikeres tőzsdei felkészülést követően megújulóenergia-befektetési lehetőségként jelenik meg a piacon az alternatívenergia-szektor képviselője, a NAP Nyrt. Ezzel a társaság a hazai középvállalatok tőzsdei megjelenését biztosító BÉT Xtend piac legújabb kibocsátója. A bevezetést szimbolikus csengetés jelezte a Budapesti Értéktőzsdén.

A napenergia hasznosításával foglalkozó vállalat tőzsdére lépését tudatos építkezés előzte meg: 2020 végén részt vettek a BÉT zártkörű tőkeági tranzakciókat elősegítő rendezvényén, a BÉT Xmatch-en, majd sikeresen alapozták meg nyilvános működésüket a középvállalatok tőzsdei bevezetésének finanszírozását elősegítő Mentorprogram keretein belül. Szerdán ünnepélyes kereskedésindító csengetési ceremóniával mutatkozott be a BÉT Xtend parkettjén a cég. A rendezvényen Végh Richárd, a BÉT vezérigazgatója, Vadas László, a NAP Nyrt. igazgatóságának elnöke, Gál Tamás, a NAP Nyrt. vezérigazgatója, valamint Szot Márton, a tőzsdei bevezetést tanácsadóként segítő K&H Bank Zrt. vállalati pénzügyekért felelős igazgatója vett részt.

A bevezetést megelőzően a NAP Nyrt. két körben hajtott végre sikeres zártkörű tőkeemelést, amelyek részeként a társaság 2,55 milliárd forintot vont be. A társaság igazgatósága – egy múlt heti közzététel szerint – a további növekedés finanszírozása érdekében újabb tőkeemelésekre tett javaslatot, amelyekről várhatóan a 2021. november 15-re összehívott közgyűlésen fog döntés születni.

A vállalat 2020 októberi megalapításakor az alapítók célja egy olyan, a befektetők széles körének elérhető, hosszú távon osztalékfizető képességgel bíró befektetési célpont létrehozása volt, amely kizárólag zöldenergia-termeléssel foglalkozik és így az ESG fókusszal is rendelkező befektetők számára új lehetőséget kínál. Ezek alapján az egyelőre magyarországi fókusszal működő vállalat működését és üzleti modelljét a fenntarthatóságot szem előtt tartva alakították. Portfóliójába jelenleg 30 darab, összesen 15 megawatt teljesítményű naperőmű tartozik. A további dinamikus bővülés érdekében a társaság akvizíciókra épülő növekedési stratégiát követ, céljuk portfóliójuk 100 megawattra történő növelése a következő két évben, amelyet a tőkeági forrásbevonás is jelentősen támogathat.