Fókuszban a fiatal gazdálkodók

Agrárminisztérium: folyamatosan bővülnek a generációváltást segítő intézkedések az agráriumban.

Magyar Nemzet
2021. 10. 08. 20:06
null
Vadászati világkiállítás - Megnyílt a 80. OMÉK Fotó: Czeglédi Zsolt
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A jelenlegi támogatási rendszer elismeri a fiatal gazdákat és ösztönzi az elindulásukat. Ezzel párhuzamosan zajlik a Közös Agrárpolitika 2023 utáni tervezése, amely különböző támogatáspolitikai eszközökkel és várhatóan újabb elemekkel segíti majd a hazai agráriumot – jelentette ki előadásában az Agrárminisztérium (AM) mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Országos Szövetsége (MAGOSZ) generációváltásról szóló konferenciáján, amelyről a szaktárca pénteken közleményben tájékoztatta a távirati irodát.

Feldman Zsolt az Országos mezőgazdasági és élelmiszeripari kiállítás és vásáron (OMÉK) megrendezett szakmai eseményen kitért arra, hogy a 2014–2020-ig tartó támogatási ciklus is komoly eredményeket hozott, a fiatal gazdálkodók kiemelt kedvezményezettjei a területalapú támogatásoknak. 

A maximum negyvenéves gazdálkodók kilencven hektárig az alaptámogatáson felül 23 ezer forintot kaptak hektáronként. Ennek köszönhetően jelenleg kilencezer fiatal gazda együttesen 145 ezer hektár után tudja igénybe venni ezt a támogatást.

Az államtitkár emellett kiemelte, hogy a fiatal gazdálkodók számára ezenfelül a juttatás intenzitásában is nyújtanak a normál támogatási mértéken felül egy tíz százalékponttal magasabb támogatást fejlesztéseikhez, amelynek segítségével az elmúlt időszakban ezer gazda valósított meg különböző beruházásokat és fejlesztéseket összesen hatvanmilliárd forint értékben. 

A 2023–2027 közötti finanszírozási ciklus stratégiai tervezése zajlik, a rendelkezésre álló források legalább három százalékát a fiatal gazdálkodók kapják majd

– mondta el Feldman Zsolt. Hozzátette: az első pillér, vagyis a területalapú támogatások esetében nem várható változás, míg a második pillérben lesznek majd új lehetőségek.

A jövőbeni célok közül az államtitkár kiemelte, hogy a jelenleg előkészítés alatt álló gazdaságátadásról szóló szabályozási csomag egyszerűbbé teszi a folyamatot. Emellett új támogatásokkal is ösztönzi majd a gazdaság átadását a fiatalabb és az idősebb generáció felé egyaránt – ismerteti közleményében az Agrárminisztérium.

Borítókép: MTI/Czeglédi Zsolt

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.