Gyürk András: A baloldal a rezsiemelésre szavazott Brüsszelben

Amikor a földgázár a jelenlegi fele volt, a Gyurcsány-kormány tíz hónap alatt négyszer, összesen 28 százalékkal emelte meg a lakossági energiaárakat.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2021. 10. 05. 18:04
null
A határkeresztező vezeték Csanádpalotánál már készen áll a szállításra Fotó: MTI/Kelemen Zoltán Gergely
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A magyar kormány Brüsszelben is kiáll az alacsony rezsiárak mellett, a következő időszakban fokozódó piaci és politikai nyomás közepette is –hangsúlyozta az MTI-hez eljuttatott sajtóközleményében Gyürk András, a Fidesz uniós parlamenti képviselője.

A képviselő felhívta a figyelmet: az utóbbi hónapokban folytatódott az energiahordozók árának ugrásszerű emelkedése. A földgáz és az áram világpiaci ára is többszörösére nőtt. Ennek hatására Európa-szerte egyre több vállalat jelenti be, hogy csökkenti a termelést a gyáraiban. Az energiaszolgáltatók pedig számos tagállamban a fogyasztókra kezdték el áthárítani a megemelkedett árak okozta különbözetet. A Fidesz európai parlamenti képviselőcsoportja ezért írásbeli választ igénylő kérdéssel fordult az Európai Bizottsághoz, amelyben nyomatékosította: elfogadtathatatlan, hogy az ambiciózus klímavédelmi javaslatok és az energiapiacok volatilitásának árát az EU a polgárokkal fizettetné meg. Továbbá felszólította a brüsszeli testületet,

hogy a valóságtól távol álló baloldali ideológiák hangoztatása helyett segítse a polgárait védő nemzeti kormányokat az alacsony rezsiárakért folytatott küzdelemben.

A Fidesz politikusa szerint többször bebizonyosodott, hogy a magyar baloldal a magasabb piaci energiaárak és a klímavédelem okozta kihívásokat a rezsiár emelésével kezelné. – 2008 őszén a jelenlegihez képest feleakkora földgázár mellett a Gyurcsány Ferenc vezette kormány tíz hónap alatt négyszer, összesen 28 százalékkal emelte meg a lakossági energiaárakat – mutatott rá.

Gyürk András emlékeztetett arra is, hogy 2021 májusában csaknem a teljes magyar baloldal az ellen szavazott az Európai Parlamentben, hogy az emberek és a vállalkozások olcsó, megfizethető módon férjenek hozzá az energiához. A momentumos Cseh Katalin pedig azt szorgalmazta, hogy Magyarország vezesse ki a szabályozott villany- és fűtési árakat, kiszolgáltatva a magyar embereket a piaci áringadozásoknak.

Ez a gondolkodásmód, a 2008-ban tapasztaltakhoz hasonlóan, most is súlyosan megkárosítaná a magyar polgárokat, ezért teljes mértékben elfogadhatatlan

– húzta alá a Fidesz EP-képviselője.

Borítókép: MTI/Kelemen Zoltán Gergely

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.