Kiteljesedik a turizmus adatbankja

Pontosan következtetni lehet majd arra, hogy célzottan kinek, hol és milyen üzenetekkel induljanak kampányok.

Thurzó
2021. 10. 14. 16:21
Veszprém, 2020. június 25. Fekete medvék a Veszprémi Állatkertben 2020. június 25-én. Ezen a napon adták át az új medvekifutót és -házat, valamint rénszarvas- és guanakókifutót. Az állatkert Veszprém legnagyobb turisztikai attrakciója, amelyet évente 400 ezren keresnek fel. A Modern városok programban már mintegy 2,5 milliárd forint forrás érkezett az állatkertbe. MTI/Vasvári Tamás Fotó: Vasvári Tamás
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Létrejön Magyarország legátfogóbb, valós idejű big data állománya a turizmus területén, amely a jövőben az ágazat fejlődését támogatja – közölte a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) csütörtökön, miután a digitalizációs közös célokat tartalmazó nyilatkozatot írtak alá a szakma meghatározó képviselőivel. Ezzel azt rögzítették, hogy novembertől a vendéglátóhelyek és a turisztikai attrakciók is csatlakoznak a Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központhoz (NTAK), hogy a teljes szektorról valós kép álljon rendelkezésre a jövő év második felétől. – Ennek köszönhetően pontosan következtetni lehet majd arra, hogy célzottan kinek, hol és milyen üzenetekkel induljanak kampányok, hol érdemes további fejlesztéseket támogatni – jelezte Guller Zoltán, az MTÜ vezérigazgatója. Az ügynökség a hazai turizmus szolgáltatóival közösen azon dolgozik, hogy az iparág minden területén megvalósuljon a digitális átállás. Guller Zoltán szerint

Európában ez az egyik legjobb és legátfogóbb adatelemző rendszer, amely nemcsak a múzeumokra, a kastélyokra, a várakra terjed ki, hanem a fesztiválokra és fürdőkre is, azaz mindenre, ahol jegyértékesítés zajlik.

A kormány stratégiai célként tűzte ki a turizmusban az innovatív technológiai megoldások és folyamatok kialakítását, valamint a digitális attitűd fejlesztését. A mostani lépés is ezt szolgálja, ami nagyban hozzájárul, hogy a turizmus a magyar gazdaság valódi húzóágazata legyen. Emlékezetes, a turizmustörvény módosításának jelentős eleme, hogy a szállásszektor után – amely 42 ezer szolgáltató naprakész adatait szolgáltatja – a vendéglátóhelyek és az attrakciók is csatlakoznak az NTAK-hoz. Az átállás után láthatóvá válnak a vendéglátóhelyek kapacitásai, a kihasználtságuk és a főbb fogyasztási kategóriák, amelyek nagyobb forgalommal járnak. Az MTÜ szerint az adatok érdekes összefüggésekre világítanak rá az attrakcióknál is, ahol látható lesz, mikor, milyen típusú jegyet vásárolnak, mivel fizetnek a látogatók. A regisztráció novembertől, az adatszolgáltatás 2022 júliusától kezdődik.

Borítókép: A Veszprémi Állatkertben létesített új medvekifutó és -ház Fotó: Vasvári Tamás

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.