Magyarország is csatlakozik a globális minimumadóhoz

Varga Mihály szerint olyan kompromisszumot sikerült elérni, amihez nyugodt szívvel lehet csatlakozni.

2021. 10. 08. 14:45
VARGA Mihály
Budapest, 2020. október 30. Varga Mihály pénzügyminiszter beszédet mond az öt hazai céggel kötött kutatásfejlesztési támogatási megállapodás aláírása előtt a minisztériumban 2020. október 30-án. MTI/Kovács Tamás Fotó: Kovács Tamás
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Varga Mihály Facebook-oldalán egy rövid videó jelent meg,  amelyben a pénzügyminiszter elmondja, hogy egy olyan globális minimumadót sikerült elfogadni, ami nem jelent adóemelést Magyarországon, nem veszélyezteti a magyar gazdaság versenyelőnyét és lehetővé teszi, megvédi a magyar emberek munkahelyeit. 

A videóban három fontos pontot emelt ki: egyrészt marad a kilencszázalékos mérték, a magyar cégek fogják a legkisebb mértékű adómértéket fizetni az EU-n belül. Másrészt a globális adót egy célzott megoldással szedheti be Magyarország, másrészt a valós gazdasági tevékenységet nem kell megadóztatni. Ez azt jelenti, hogy a vállalati vagyon és a vállalati bérkifizetések egy speciális számítási móddal levonhatóak lesznek az adó mértékéből. Azok a cégek, amelyek nem fiktív, hanem tényleges vagyon- és munkabér-kifizetéssel járó tevékenységet folytatnak, ezt a kedvezményt igénybe tudják majd venni. Mindez egy kedvezményes időszakra érvényes, melyet sikerült tíz évre kitolni, ez a harmadik lényeges eredmény. Olyan kompromisszum született, amihez nyugodt szívvel lehet majd csatlakozni – ismételte meg a videóban.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.