Megszépül a Mátra tájképe

A Mátraszentimre és Mátrakeresztes közötti, közel hat kilométeres szakaszon a szabadvezetékek helyett immár földkábelekben fut az energia.

Magyar Nemzet
2021. 10. 22. 14:56
Földkábel fektetése a Mátrában, MVM Fotó: Bumbi Dombovari Forrás: MVM
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Főként Magyarország egyes hegyvidéki területein, például a Bükkben és a Mátrában fordít kiemelt figyelmet a szabadvezetékek földkábellel való kiváltására a szeptember 1-je óta az MVM-csoporthoz tartozó MVM ÉMÁSZ Áramhálózati Kft. A beruházások elsődleges célja a fogyasztók zavartalan villamosenergia-ellátásának biztosítása és a települések közötti hálózaton fellépő üzemzavarok számának csökkentése, ez pedig a jövőben egy kiemelkedően magas rendelkezésre állású hálózatot eredményez.

Most a Mátrában zajló kábelesítési projekt első ütemét, a Mátraszentimre és Mátrakeresztes közötti, közel hat kilométeres középfeszültségű szakaszt adta át a vállalat. A beruházással az MVM ÉMÁSZ a környezetvédelmi szempontokat is figyelembe vette, hiszen

a kábelesítéssel jelentős területek kerülnek vissza a természethez a hegyvidéken. A vezeték nyomvonalán a földkábeleknek köszönhetően megszűnik, illetve szélességében jelentősen csökken az erdőnyiladék, ennek eredményeként a fák koronája összeérhet, így egységes lesz az erdő, a pozitív környezeti hatások pedig megjelennek az élővilágban is.

A kábelesítéssel az MVM ÉMÁSZ a madárvédelemre is figyelmet fordít, mivel így elkerülhetők a szabadvezetéki hálózat esetében előforduló áramütéses madárbalesetek.

A projekt három üteme során a vállalat modernizálja, illetve biztonságosabbá és környezetbaráttá teszi a Mátra térségét ellátó középfeszültségű hálózatot. Ez azt jeleni, hogy a társaság összesen 46,5 kilométeren végzi el a kábelesítést, amihez ötven kilométer hosszan bontja le a középfeszültségű szabadvezetékes hálózatot. A több mint 1,2 milliárd forint értékű beruházás második üteme (Mátraháza–Kékestető) még az idén lezárul, a harmadik ütem 15 kilométeres szakasza – Parád és Parádsasvár között – jövő őszre készül el.

A projekt most átadott első ütemét a kormány nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű üggyé nyilvánította, elősegítve mielőbbi megvalósítását. Az MVM ÉMÁSZ Áramhálózati Kft. saját erőforrásból fedezte a Mátraszentimre–Mátrakeresztes szakasz kivitelezési munkáit, összesen 247 millió forintból.

A kábelfektetéssel párhuzamosan négy betonházas transzformátorállomást is telepítettek, ezt követően elbontottak 14,5 kilométernyi elavult, középfeszültségű szabadvezetékes hálózatot. Az MVM Nettel együttműködve az MVM ÉMÁSZ Mátraszentimre és Fallóskút között négy kilométer hosszan, a középfeszültségű kábelekkel megegyező nyomvonalon új kábeles optikai hálózatot épített ki.

Borítókép: Dombovári Bumbi/MVM

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.