„Oroszország mindig megbízható gázszállító marad”

Vlagyimir Putyin felajánlása megnyugtatón hatott, tovább csökkent a földgáz tőzsdei ára.

Magyar Nemzet
2021. 10. 07. 15:58
PUTYIN, Vlagyimir
Novo-Ogarjovo, 2020. december 18. Vlagyimir Putyin orosz elnök részt vesz a Független Államok Közösségét alkotó szovjet utódállamok vezetõinek videokonferencia keretében tartott tanácskozásán a Moszkva melletti Novo-Ogarjovóban lévõ elnöki rezidencián 2020. december 18-án. MTI/Szputnyik/AP/Mihail Klimentyev Fotó: Mihail Klimentyev
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Erős kilengések közepette tovább csökkent a földgáz tőzsdei ára tegnap Európában, ami annak köszönhető, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök felajánlotta, készek növelni a szállítást a gázpiacok stabilizálásának érdekében. Putyin egy online energetikai tanácskozáson kijelentette: a Gazprom orosz gázipari vállalat sohasem utasította el, hogy növelje az Európába irányuló gázszállításokat, ha erre vonatkozó kérés érkezett hozzá.

– Oroszország mindig is megbízható gázszállítója volt és marad fogyasztóinak a világ minden táján, Ázsiában és Európában egyaránt. Mindig is maradéktalanul teljesítette minden kötelezettségét. Mindig – és ezt szeretném hangsúlyozni

– fogalmazott az orosz elnök.

A legnagyobb európai gáztőzsde, a holland TTF novemberi határidős jegyzésében csütörtök délután két órakor megawattóraként 101,3 euróba, azaz ezer köbméterenként 1214 dollárba került a földgáz, miután szerda délre ezer köbméterenként 1936 dollárra emelkedett az ár.

Január elején még 17,9 euróba került a földgáz megawattóraként a holland TTF-en, augusztus elején 41,8 euróba, szeptember elején 50,4 euróba, október első napján pedig már 93,6 euróba.

Az emelkedés üteme szeptemberben vált drasztikussá, októberben pedig szinte hihetetlen mértéket öltött, és napról napra korábban elképzelhetetlen szintekre jutott a földgáz ára.

Jó ideje valamennyi energiahordozó – a szén, az olaj, a gáz és az áram – folyamatosan drágul, miközben a kereslet nő a szűkös kínálati feltételek közepette. Elemzők az okok között klímavédelmi intézkedéseket, például a szén-dioxid-kibocsátási kvóták egyre növekvő árát és piaci spekulációkat is említenek.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.