A hátrányos helyzetűek foglalkoztatásához is igényelhető a munkatapasztalat-szerzési támogatás

A Vállalkozások munkaerő támogatását már közel 29 ezer újonnan felvett korábbi álláskereső után ítélték oda, összesen mintegy 16 milliárd forint értékben.

Magyar Nemzet
2021. 11. 27. 11:31
BODÓ Sándor
Bodó Sándor: A foglalkoztatásban az elmúlt tíz év alatt elért eredményeinket a járvány sem tudta lerombolni Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

A Vállalkozások munkaerő támogatását már közel 29 ezer újonnan felvett korábbi álláskereső után ítélték oda, összesen mintegy 16 milliárd forint értékben.

December 1-jétől a munkaerőpiaci szempontból hátrányos helyzetűek után is igényelhető a kilencvennapos munkatapasztalat-szerzést elősegítő támogatás a Vállalkozások munkaerő támogatása programban – jelentette be Bodó Sándor. Az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára elmondta: a kiterjesztéssel még tovább csökkenhet az álláskeresők száma, mások mellett pályakezdők, kisgyermeket vagy hozzátartozót gondozók és tartósan munkanélküliek előtt nyílhat új lehetőség az elhelyezkedésre.

A távirati iroda által idézett minisztérium közleménye szerint a program bővítésével az alacsony iskolázottságúak és a szakképzettséggel rendelkező, 30 év alatti álláskeresők után decembertől a hátrányos helyzetűek is jelentős munkahelyteremtő támogatásban részesülhetnek. 

Az állami hozzájárulás mértéke a foglalkoztatót terhelő bruttó bér és a ténylegesen átutalt szociális hozzájárulási adó összegének száz százaléka, de teljes munkaidő esetén havonta legfeljebb a kötelező legkisebb munkabér 150 százaléka.

Az első kilencven napban a frissen felvettek munkatapasztalat-szerzésének költségeit térítik meg. A folytatásban fél éven át igényelhető a Vállalkozások munkaerő támogatása is, ami akár havi százezer forintot jelenthet a foglalkoztatónak – ismertette az ITM.

A továbbiakban tehát a 25–30 év közötti pályakezdők, az 50 év felettiek, a közfoglalkoztatásból 30 napnál nem régebben kilépettek és a tartósan regisztrált álláskeresők után is járhat a támogatás. A kibővített körbe tartoznak azok is, akik gyermekgondozást vagy hozzátartozójuk ápolását követően állnának munkába. A részletes dokumentáció december elsejétől lesz elérhető a www.munka.hu oldalon.

Bodó Sándor hozzátette: több mint három évtizedes csúcson van a foglalkoztatás, mintegy 4,7 millióan dolgoznak Magyarországon. „A további előrelépést munkahelyteremtő programokkal alapozzuk meg. A Vállalkozások munkaerő támogatását már közel 29 ezer újonnan felvett korábbi álláskereső után ítéltük oda összesen mintegy 16 milliárd forint értékben. A jövő évtől ötödével emelkedő minimálbérek kigazdálkodását éves szinten 750 milliárd forintos adócsökkentéssel könnyítjük meg a cégek számára” – idézte az államtitkár szavait az ITM közleménye.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.