Csak 2019 végén tartottak nyilván kevesebb álláskeresőt

A foglalkoztatás a vírus okozta átmeneti visszaesésből rekordszintre bővült, a keresetek növekedése egyetlen pillanatra sem torpant meg.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2021. 11. 28. 13:27
SCHANDA Tams Jnos
Budapest, 2020. augusztus 17. Schanda Tams, az Innovcis s Technolgiai Minisztrium parlamenti s stratgiai llamtitkra kszntt mond az llami kitntetsek tadsn a Pesti Vigadban 2020. augusztus 17-n. A koronavrus-jrvny miatt az llami kitntetseket idn mrcius 15., az 1848-49-es forradalom s szabadsgharc vfordulja helyett az llamalapts nnephez kapcsoldan adjk t. MTI/Mth Zoltn Fotó: Máthé Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„A regisztrált álláskeresők száma 242 ezer közelébe csökkent Magyarországon. A rendszerváltás óta kizárólag 2019 utolsó negyedévében állt alacsonyabban ez a mutató” – jelentette be Schanda Tamás, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) parlamenti államtitkára. A tárca MTI-hez eljuttatott közleménye szerint a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat regiszterében novemberben 242,3 ezer álláskereső szerepelt, több mint 54 ezerrel kevesebb, mint egy évvel korábban. 

A vírusválság idején rögzített legmagasabb, tavaly júniusi adat mintegy másfélszeresen haladta meg a mostanit – emelték ki, hozzátéve: az álláskeresők számát 2021 elejére sikerült háromszázezer alá szorítani, az elmúlt tizenegy hónapban közel hatvanezres a mérséklődés.

 „A kormány a legnehezebb időszakban bértámogatással, adócsökkentéssel segítette a munkahelyek megőrzését” – írták, jelezve: a gazdaság újraindulását a beruházások ösztönzése és a jól célzott vállalkozásfejlesztési programok gyorsították fel. A teljes foglalkoztatás elérése érdekében a vállalkozók munkaerő-támogatása könnyíti meg jelenleg is az álláskeresők elhelyezkedését: 

a programban egy új munkatárs felvétele után fél éven át akár hatszázezer forintot kaphatnak a cégek. A beérkezett kérelmek száma a 35 ezret, az összes igényelt támogatás a húszmilliárd forintot közelíti.

„Magyarország előremegy, nem hátra. Senki nem kívánhatja vissza azokat az időket, amikor a baloldali kormányok 604 ezerig engedték felfutni az álláskeresők számát. Mindent megteszünk azért, hogy aki akar, dolgozhasson, hiszen a magyar emberek nem segélyből, hanem munkából szeretnének megélni. A foglalkoztatás a vírus okozta átmeneti visszaesésből rekordszintre bővült, a keresetek növekedése egyetlen pillanatra sem torpant meg. A családok januártól még nagyobb mértékben részesülhetnek a gazdasági növekedés eredményeiből a minimálbér közel húszszázalékos megemelésével” – idézték Schanda Tamást az ITM közleményében.

Borítókép: Schanda Tams, az Innovációs és Technológiai Minisztérium parlamenti államtitkára. (Fotó: MTI/Máthé Zoltán)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.