időjárás 1°C Pál 2022. January 25.
logo
A társaság tavaly december 15-én kezdte meg működését, végleges formájában pedig március 31-től lesz jelen a piacon

Folytatódik a Magyar Bankholding irányításának egységesítése

Horváth Éva
2021.11.30. 15:14 2021.11.30. 16:40
Folytatódik a Magyar Bankholding irányításának egységesítése

December 1-jétől Barna Zsolt veszi át a Magyar Bankholding Zrt. vezérigazgatói feladatait, majd a jövőben elnök-vezérigazgatóként irányítja a társaságot, amely magában foglalja a Budapest Bankot, az MKB Bankot és a Takarék-csoportot is. A tulajdonosok a Takarék-csoport központi bankja – az MTB Zrt. – elnök-vezérigazgatójának Szabó Leventét, az MTB Zrt. és a Takarékbank Zrt. jelenlegi vezérigazgató-helyettesét, a bankholding egyedi kiszolgálásért felelős üzleti vezérigazgató-helyettesét nevezik ki. Vida József a jövőben a Takarék Jelzálogbank Nyrt. elnöki tisztségét tölti be a holdingon belül – közölte a Magyar Bankholding.

Barna Zsolt eddigi elnök december 1-jétől a Magyar Bankholding Zrt. vezérigazgatói feladatait is átveszi             Fotó: Bach Máté

A Magyar Bankholding Zrt. közel egy éve, 2020. december 15-én kezdte meg tényleges működését. A társaság célja a Budapest Bank, az MKB Bank és a Takarék-csoport egyesülésének és átalakításának levezénylése, összhangban az idén márciusban elfogadott üzleti stratégiával és a novemberben nyilvánosságra hozott fúziós menetrenddel. 

Az összeolvadás hangsúlyos eleme az egységes szervezeti irányítási struktúra létrehozása a Magyar Bankholdingban és tagbankjaiban.

Az év végéig megvalósuló egységes szervezeti irányítási struktúra a bankholdingban és tagbankjaiban – ideértve az MTB Zrt.-t és a Takarékbank Zrt.-t is – egyértelmű vállalatirányítási rendszert hoz létre, ami elősegíti a tagbankok működési hatékonyságának javítását és egyszerűbbé teszi a társaságok irányítását. A bankholding tervei szerint a teljes működés egységesítése két lépcsőben valósul meg: 2022. március 31-én összeolvad a Budapest Bank és az MKB Bank, a Takarék-csoport pedig 2023 második negyedévéig csatlakozik a fúzióhoz. 

A bankcsoport, mérlegfőösszege alapján,  jelenleg is Magyarország második legnagyobb piaci szereplője, ezenfelül a legnagyobb fiók- és ATM-hálózattal is rendelkezik.

Számos területen piacvezető, így a vállalati szegmensben, azon belül is a nemzetgazdasági szempontból kiemelten fontos mikro-, kis- és középvállalati szektor hitelezésében, valamint a lízingpiacon és az agrárfinanszírozásban.