Jelentős Tesla-pakettet adott el Elon Musk

Miután Elon Musk konzultált követőivel a Twitteren részvényeladásairól, le is bonyolította az ügyleteket, legalábbis részben. Több mint ötmillió dollár értékben adott el Tesla-részvényt, ám még így is marad neki elég, hogy továbbra is szeme fénye legyen a vállalat.

Fellegi Tamás Péter
2021. 11. 12. 19:26
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Elon Musk tekintélyes mennyiségű vételi opcióval rendelkezett még 2012-ből Tesla-részvényekre, az opciók jövőre kifutottak volna, azaz addig volt joga a cégvezérnek, hogy alig több mint hat dolláros áron megvásároljon 2,15 millió darab részvényt. Az opciók lehívásakor viszont rögtön adókötelezettsége keletkezett az árfolyamnyereségre, mégpedig nem is kicsi: 

annak több mint ötven százalékát kell kifizetnie. 

Musk ezért rögtön részvényeladásba kezdett, hogy fedezze a a gigantikus fizetési kötelezettséget. Azonban nem csak az opciókból származó részvényeket adta el, hanem ennél jóval többet, összesen nagyjából ötmillió részvényt.

Attól azért nem kell félni, hogy Musk ezek után kevésbé lenne elkötelezett a Tesla sikerét illetően: maradt még nagyjából 167 millió darab részvénye. Ez volt egyébként a harmadik eset, hogy Musk részesedést adott el a cég tőzsdei megjelenése óta: először 2010-ben adott el összesen 24 millió dollár értékben 1,4 millió részvényt, majd 2016-ban 2,7 millió darabot közel 600 millió dollárért. A mostani eladás értéke már közel tízszer ekkora, hisz az ötmillió részvény eladása 1070 dollár körüli árfolyamon valósult meg.

Érdekesség, hogy nem csak Elon, hanem testvére, Kimbal Musk is eladta saját csomagja 15 százalékát, összesen 88 500 részvényt 109 millió dollárért. Az időzítés az opciók lejáratán kívül is logikusnak tekinthető, mivel a Tesla részvénye az elmúlt két évben elképesztő ütemben, tízszeresére növekedett, és így még 

Elon Musk szerint is elszakadt a fundamentumoktól, vagyis túl drága lett. 

A csúcspontot múlt héten érte ez az ár, miután arra a hírre, hogy a Hertz autókölcsönző százezer darab Teslát vesz, a befektetők valósággal megrohanták a papírt. Vélelmezhető, hogy a legnagyobb vételi nyomást a hatalmas veszteséget felhalmozó, és azt tovább finanszírozni nem tudó shortosok (kölcsönrészvényt eladva árfolyamesésre látszók) okozták, erre utal az emelkedés szokatlan meredeksége is. 

Elon Musk végül e hét hétfőjén adta el az első, kisebb csomagot 1,1 milliárd dollár értékben, ami még aznap nem terhelte meg a piacot, másnap azonban tízszázalékos esést hozott. A következő, immár 3,9 milliárd dollár értékű csomagot szerdán értékesítette, amikor az ár pár nap alatt összesen húszszázalékos zuhanás után elérte az ezer dolláros árat, majd onnan emelkedni kezdett.

A részvényeladások nem biztos, hogy ezzel véget értek a közeljövőre nézve, hiszen Musk eleve úgy kérdezte Twitter-követőit véleményét, hogy eladja-e összes Tesla-részvénye tíz százalékát. Ha ezt meg is teszi, ennél jobb időszakot nem találhatna, hiszen az árfolyamba már lényegében beépült a lehetséges legjobb forgatókönyv a Tesla jövőbeni autóeladásai szempontjából.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.