Még egy hetük van az átszerződőknek

Az elmúlt évek tapasztalatai alapján a mostani kampányban érintettek közül nagyjából minden tizedik autós mondhatja fel a biztosítási szerződését ezekben a napokban.

Horváth Éva
2021. 11. 23. 19:02
A Hessen tartománybeli Limburgban előző nap történt teherautós ütközés helyszínéről. Az elkövető egy 30 év körüli szíriai férfi volt, aki lopott teherautóval belehajtott több autóba. Az ütközésben nyolc ember megsérült, köztük a teherautó vezetője. Fotó: MTI/EPA/Maximilian See
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Még éppen egy hetük van azoknak az autósoknak, akiknek 2022. január 1-jén jár le a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítási (kgfb) szerződésük, és szeretnének biztosítót váltani. Nekik legkésőbb december 1-jén éjfélig kell eljuttatniuk az aktuális szerződésük felmondását a jelenlegi társaságukhoz, majd legkésőbb december 31-ig kell megkötniük új szerződésüket a kiszemelt új biztosítóval – hívta fel a figyelmet a Magyar Biztosítók Szövetsége (Mabisz).

A segédmotoros kerékpárokat nem számítva több mint 84 ezer magyarországi gépjárműnek nincs érvényes kgfb-szerződése     Fotó: Mihádák Zoltán

Bár már több mint tíz éve a szerződési évforduló napja a gépkocsi megvásárlásának időpontjához kötődik, a mintegy 5,7 millió kgfb-szerződésből még mindig több mint egymillióra – köztük 580 ezer magántulajdonban lévő személygépkocsi üzembentartójára – a korábbi rendszer szabályai érvényesek, amikor mindenki csak novemberben tudott biztosítót váltani – mutatott rá a szakmai szervezet. 

Számukra a tizenkét piaci szereplő közül tíz biztosító hirdetett új tarifát a jövő év elejétől.

Az elmúlt évek tapasztalatai alapján a mostani kampányban érintettek közül nagyjából minden tizedik autós válthat biztosítót ezekben a napokban. A díjszint várhatóan lényegesen alatta marad a teljes állományénak, mivel döntő részben tizenegy évnél is idősebb gépjárművekről van szó – jelezte a Mabisz. Akik viszont érvényes kgfb-szerződés nélkül járják az utakat, és ez ki is derül róluk, azoknak jövőre átlagosan hét százalékkal kell többet fizetniük – hangsúlyozta a szövetség. Így 

személygépjárművek esetében, a gépjármű-kategóriától függően, az üzemben tartónak 600–1290 forintot kell leszurkolnia azokra a napokra, amelyeken a gépjárműnek nem volt érvényes kgfb-szerződése.

Autóbuszok esetében a fedezetlenségi díj 900–5570 forintot tesz ki, a tehergépkocsiknál pedig 4560 forint is lehet naponta. A Belügyminisztérium adatai szerint a segédmotoros kerékpárokat nem számítva több mint 84 ezer magyarországi gépjárműnek nincs érvényes kgfb-szerződése. 

Azok az autósok, akik hosszabb ideig nem használják járművüket, és nem szeretnének erre az időszakra biztosítási díjat fizetni, a forgalomból történő – ideiglenes – kivonás lehetőségével élhetnek.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.