Megkönnyített generációváltás a családi gazdaságoknál

Fellélegezhetnek azok a fiatal gazdák, akik átvennék az irányítást a családi vállalkozásban. Már az Országgyűlés előtt van az a jogszabálycsomag, amely megkönnyíti az idősebb termelőknek gazdaságuk átadását. A tervezet elfogadásával komoly adminisztratív teher kerülhet le a felek válláról.

2021. 11. 08. 19:30
20211005_egerszalok szent andrea boraszat pinceszet szuret havran zoltan magyar nmezet Fotó: Havran Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Országgyűlés elé került a gazdaságátadást megkönnyítő jogszabálycsomag. A Nagy István agrárminiszter által benyújtott törvényjavaslat célja megkönnyíteni az idősebb termelőknek gazdaságuk átörökítését a következő nemzedéknek. Az előterjesztés indoklása szerint az agrár-nemzedékváltás kulcsfontosságú a mezőgazdaság jövője szempontjából.

Hazánk biztonságos élelmiszer-termelését veszélyeztetheti, ha a gazdaságok utódlása nem, vagy nem megfelelően megy végbe, ezért elengedhetetlen az agrárágazat generációs megújulásának segítése. A generációváltást ugyanakkor számos tényező nehezíti. Nagy István szerint a gazdaságok átörökítésének megkönnyítését több lépcsőben tervezi a minisztérium. Első körben a gazdálkodó életében történő átadáshoz kapcsolódó adminisztrációs terheket csökkentik, mert ebben a kérdésben szakmai-társadalmi konszenzus tapasztalható. 

A parlament előtt lévő tervezet új jogintézményt vezet be: a gazdaságátadási szerződést. A javaslat elfogadása esetén a mezőgazdasági vállalkozás összes elemét egyben, egyetlen megállapodással átruházhatják utódaikra a gazdák. Ez azt jelenti, hogy a termőföld mellett, az egyéb ingó és ingatlan vagyon egyetlen szerződés aláírásával a fiatal gazdához kerülhet. Ennek köszönhetően olyan egyedi vagyon jön létre, amely nagyobb értékkel bír, mint az egyes vagyonelemek összessége, és amely elkülönül a gazdálkodó magánvagyonától. Ilyen szerződést a mezőgazdasági őstermelő és a mező-, erdőgazdasági tevékenységet és kiegészítő tevékenységet folytató egyéni vállalkozó köthet. Gazdaságátadó lehet az öregséginyugdíj-korhatárt már elérő vagy a szerződés megkötésétől számítva legfeljebb öt éven belül elérő mezőgazdasági termelő, aki legalább tíz éve folytatja a tevékenységét. Az átvevői oldalon az eredeti tulajdonos 60 évnél fiatalabb hozzátartozói, illetve legalább hét éve foglalkoztatottai szerepelhetnek. Fontos feltétel, hogy csak azok vehetik át az agrárvállalkozást, akik megfelelnek a gazdaság működtetésére vonatkozó jogszabályban meghatározott feltételeknek. 

A gazdaságot adásvételi szerződéssel, ajándékozási szerződéssel, tartási vagy életjáradéki szerződéssel ruházhatják át a fiatalabb generációra a tulajdonosok. A felek megállapodhatnak abban is, hogy a gazdaságátadó megtartja a mező-, erdőgazdasági hasznosítású földek vagy azok egy részének tulajdonjogát, és csak azok használatát engedi át. 

Egy gazdaság értékét nemcsak az egyes vagyonelemek adják, hanem a gazdálkodó tudása, kapcsolatrendszere is. Annak érdekében, hogy a generációváltás sikeresen valósuljon meg, a törvény megteremti a gazdaságátadó és a gazdaságátvevő közötti hosszabb, a gazdaságátadó ismereteinek átadását lehetővé tevő együttműködés feltételeit. A felek közös döntésük alapján legfeljebb öt évre vállalhatnak együttműködést. 

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Havran Zoltán)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.