Milliárdok a kincstártól

Jelentős összeg érkezett az elmúlt hetekben a hazai gazdálkodók számlájára, a Magyar Államkincstár az agrártámogatások előlegeként eddig mintegy 222 milliárd forintot fizetett ki az ügyfeleinek. A november végi határidőig további harmincmil­liárd forint jut el így a termelőkhöz.

2021. 11. 23. 6:57
null
20200424 MN Hajdú-Bihar Megye szarvasmarha tenyésztés illusztráció Magyar Nemzet fotó:Mirkó István Fotó: Mirkó István
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Sikeresen lezajlott a jövő évi agrártámogatásokhoz kapcsolódó adategyeztetési időszak. A gazdák által benyújtott egységes kérelmek esetében a Magyar Államkincstár (MÁK) több mint hétezer adategyeztető végzést küldött ki a gazdálkodóknak, amelyek többségére határidőben megérkezett a válasz. A kincstár ezek alapján folytatja az érintett kérelmek feldolgozását, és gondoskodik a kapcsolódó támogatási összegek mihamarabbi kifizetéséről. 

Ahogyan azt lapunk a MÁK-tól megtudta, számos esetben volt szükség az egységes kérelmek pontosítására. Gyakran előforduló probléma volt például, hogy a gazdák pontatlanul jelölték meg a táblát, amely után a támogatást igényelték, és előfordult az is, hogy olyan területre kértek támogatást, amelyet nem is művelnek. A kincstár ellenőrzései során kiderült, hogy sok esetben részben vagy egészben elbokrosodott területre nyújtottak be támogatási kérelmet a termelők. 

Több visszatérő probléma volt az úgynevezett ökológiai fókuszterületekkel kapcsolatos szabályok betartásával is. A kincstár szerint az ügyfelek az ökológiai jelentőségű másodvetés elvetését és betakarítását nem a jogszabályban előírt 15 napon belül jelentették be, a nitrogénmegkötő növényeket pedig az előírtnál rövidebb ideig tartották az arra kijelölt földterületen.

Mindent megteszünk annak érdekében, hogy támogatások mihamarabb, minél nagyobb összegben a kedvezményezettek számlájára kerülhessenek, abban az esetben is, ha az ellenőrzések valamilyen hiányosságot tárnak fel

 – hívta fel a figyelmet a MÁK.

Ezt tükrözi a magas idei előlegkifizetési volumen is. Már az előlegfizetés első napján a korábbi éveket messze meghaladó mértékű, csaknem 75 milliárd forint területalapú támogatást fizettek ki több mint 108 ezer termelőnek. A kifizetett előleg összege pedig mostanra meghaladja a 222 milliárd forintot.

Az előlegfizetési időszak végéig, azaz 2021. november 30-ig becsléseink szerint még mintegy 30 milliárd forintnyi összegű előlegfizetés várható

– tudtuk meg a MÁK-tól. 

A különböző jogcímek közül természetesen a területalapú támogatás esetében fizette ki a legnagyobb összeget a kincstár, csaknem 136 mil­liárd forintot, az úgynevezett zöldítési támogatás kapcsán pedig mintegy 41 milliárd forint került a termelők számlájára. A fiatal gazdák emellett 563 millió forintnyi előleghez juthattak hozzá, a kisgazda támogatás kapcsán pedig 2,15 milliárd forintot utalt át a termelőknek a kincstár. A termeléshez kötött támogatások közül a tejhasznú tehén tartására a gazdáknak 15,26 milliárd forintot fizetett ki a MÁK.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Mirkó István)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.