Tízmilliárd forint ütötte a gazdálkodók markát

Ebben az évben sem bánták meg a gazdák, hogy mezőgazdasági biztosítást kötöttek, az időjárás ugyanis idén sem kímélte hazánkat. A biztosítók október végéig csaknem tízmilliárd forintot fizettek ki a bejelentett károk után. A termelők most sem pihenhetnek. Ahhoz, hogy az állami kárenyhítő juttatást is megkaphassák, november végéig be kell nyújtaniuk az erről szóló kérelmet az államkincstárnak.

2021. 11. 15. 18:06
Fotó: Oroszi Bea
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Két hetük marad a gazdáknak arra, hogy benyújtsák az idei mezőgazdasági károk után járó juttatás iránti kérelmüket. Fontos, hogy a termelők még november 30. előtt feltöltsék a Magyar Államkincstár (MÁK) elektronikus felületére a szükséges dokumentumokat, hiszen ha ezt elmulasztják, akkor az év közben bejelentett káresemények után nem kapnak juttatást. Az ügyintézésben a falugazdászok is segítséget nyújtanak a termelőknek. 

A MÁK tájékoztatása szerint azok a termelők, akiknek nincs az adott növénykultúrára jellemző aszály, belvíz, felhőszakadás, jégeső, mezőgazdasági árvíz, tavaszi fagy, őszi fagy, téli fagy vagy vihar miatt bekövetkező káreseményre kiterjedő mezőgazdasági biztosításuk, csak a kárenyhítési összeg felére jogosultak. Azoknak viszont, akiknek van agrárbiztosításuk, azt a kérelemben jelezniük kell, valamint csatolni a biztosítóval kötött szerződés ajánlati nyomtatványát és a kötvény elektronikus példányát is.

Az agrárbiztosítások népszerűsége évről évre nő. Nem csoda, hiszen az időjárás egyre kiszámíthatatlanabb, a gondos gazdák pedig ezzel is igyekeznek csökkenteni a termelésben rejlő kockázatokat. 

A biztosítások díjához az Agrárminisztérium ebben az évben is nyújtott támogatást, amelynek keretét októberben tovább növelte. Az idén a korábbi 11 milliárd forint helyett 13 milliárd forint áll rendelkezésre. A Magyar Biztosítók Szövetsége (Mabisz) szerint így jó esélyük van a gazdáknak arra, hogy megkapják az elérhető támogatás maximális összegét. 

A biztosítók ezekben a napokban összesítik azokat az adatokat és befizetéseket, amelyek nyomán a gazdálkodók utólagosan visszakaphatják az idén kötött díjtámogatott agrárbiztosítások díjának legfeljebb hetven százalékát. Bár pontos adatok egyelőre nincsenek, már most jól látszik, hogy a díjtámogatott biztosítások teljes összege jóval meg fogja haladni a tavalyi mintegy 14,5 milliárd forintot.

Az idei időjárás is bizonyította a gazdáknak, hogy jól jártak, amikor megkötötték az agrárbiztosítási szerződést. A tavaszi fagyokat aszály követte, a nyári viharok és jégesők pedig számos helyen megtépázták a termőföldeket és kárt tettek az ültetvényekben. A Mabisz adatai szerint október végéig több mint hétezer növénybiztosítási kárbejelentés érkezett a társaságokhoz, az így kifizetett, illetve tartalékolt kárösszeg pedig megközelíti a tízmilliárd forintot. 

A legtöbben jégkárról tettek bejelentést, számukra csaknem nyolcmilliárd forintot fizettek ki a biztosítók. Jelentős volt ugyanakkor az aszálykár is, ahol a kifizetett összeg elérte a nyolcszázmillió forintot, a tavaszi fagykár után pedig négyszázmillió forintot kaphattak a gazdák. A Mabisz tájékoztatása szerint a biztosított növények közül leginkább az őszi káposztarepce, a kukorica, a napraforgó, a kalászosok, az ültetvények és a zöldségfélék szenvedték meg az időjárás viszontagságait. Területileg pedig az Alföldről, a Dél-Dunántúlról, Borsod-Abaúj Zemplén megyéből, illetve a baranyai Szentlőrincről és Baksáról, valamint a Bács-Kiskun megyei Kecelről érkezett a legtöbb bejelentés.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Oroszi Bea)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.