Űrkutatási együttműködést kötött hazánk

A megállapodás keretében közös kutatás-fejlesztési projekteket indít hazánk a francia–olasz Thales Alenia Space-szel.

Magyar Nemzet
2021. 11. 16. 13:45
Vilgr, 2020. jlius 10. Az amerikai rkutatsi hivatal (NASA) ltal kzreadott, a Nemzetkzi rllomsrl ksztett felvtel a C/2020 F3 (NEOWISE) stks (b) a Fld felett halad el 2020. jlius 5-n. MTI/AP/Amerikai rkutatsi hivatal (NASA) Fotó: -
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Újabb stratégiai megállapodást kötött az űrkutatási együttműködésről a magyar kormány, ezúttal a világ egyik vezető űripari vállalatának számító francia–olasz Thales Alenia Space-szel – jelentette be Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter kedden a franciaországi Cannes-ban. A Külgazdasági és Külügyminisztérium közleménye szerint a tárcavezető arról számolt be, hogy a megállapodás keretében közös kutatás-fejlesztési projekteket indítanak, illetve a cég biztosítja majd a magyar űripari szakemberek képzését, valamint segít a magyar vállalatoknak abban, hogy részt vegyenek Európa, sőt a világ legnagyobb műholdprogramjaiban. A Nemzetközi Űrállomáson található eszközök mintegy fele a Thales Alenia Space-től származik, s minden három repülőgépből kettőben ott vannak a cég megoldásai. Szijjártó Péter hangsúlyozta: az űripar a magyar gazdaság egyik kitörési pontja, ezért fontos a szektor további fejlesztése.

– A program kibővítése segít a magyar gazdaság gyors újraindulásában és növekedési ütemének hosszú távú fenntartásában, továbbá abban, hogy a magyar gazdaság hozzáadott értéke, technológiai színvonala tartósan magas legyen – hangsúlyozta Szijjártó Péter. Kiemelte, ez az irány nem előzmény nélküli, ugyanis bár kevesek előtt ismert, már mostanra is nagyon komoly kapacitások és szaktudás halmozódott fel Magyarországon az űrkutatásban és az űriparban. Mint mondta, több magyar vállalat is részt vesz fontos űripari projektekben és fejlesztésekben, így számos, Föld körül keringő műhold hordoz magyar technológiát, például a szigetelés terén.

Borítókép: A Nemzetközi Űrállomás a Föld fölött halad el 2020. július 5-én. (Fotó: MTI/AP/NASA)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.