Válságállónak bizonyultak a régió cégei

A lajstromba vett, kiemelt vállalatok árbevétele 2020-ban az előző évhez képest mindössze 3,3 százalékkal csökkent, és megközelítette a 670 milliárd eurót.

Horváth Éva
2021. 11. 25. 17:48
Győr Audi, gépjármű, autóipar, Szíjjártó Péter
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Bár a koronavírus-járvány világszerte komoly gazdasági károkat okozott 2020-ban és számtalan vállalkozás teljesítményét rontotta, a kelet-közép-európai gazdaságok és nagyvállalataik összességében jól kezelték a pandémiás helyzetet és alkalmazkodtak a kedvezőtlen piaci helyzethez – állapítja meg a Coface hitelbiztosító CEE top 500 című elemzésében, amely tizenharmadik alkalommal rangsorolta a régió legnagyobb vállalatait megelőző évi árbevételük alapján. Az adatok szerint Közép- és Kelet-Európa ötszáz legnagyobb vállalatának árbevétele 2020-ban az előző évhez képest mindössze 3,3 százalékkal csökkent, és megközelítette a 670 milliárd eurót.

Az országok sorrendjét a korábbi évek eredményeinek megfelelően Lengyelország vezeti. A listán szereplő félezer cég 32 százaléka, összesen 161 vállalat lengyelországi székhelyű, s az összesített árbevételük meghaladta a 258 milliárd eurót. 

Csehország zárta a második helyen a 2020-as évet, 77 céget delegált a listára, amelyek összforgalma elérte a 102 milliárd eurót. Magyarországé a harmadik hely, 68 nagyvállalattal. Ezeknek az összesített forgalma 1,1 százalékkal mérséklődött.

A Coface ágazati rangsorából pedig az látszik, hogy a három legjelentősebb szektor – sorban az olaj-, ásványi- és vegyianyag-, műanyag- és gyógyszeripar, az autóipar és a szállítmányozás, valamint a kereskedelem – képviselői adták tavaly a teljes forgalom 54 százalékát. 

A régiós autóiparról külön kiemelték, hogy az változatlanul versenyképes, és a korábbi évek beruházásainak köszönhetően jó pozícióból indul a járvány utáni fellendülésben. 

A top10-es összeállításban a magyar vállalatok közül a Mol szerepel az első helyen                              Fotó: Teknős Miklós

A vállalatok sorrendjét továbbra is a PKN Orlen lengyel olajvállalat vezeti közel 19 milliárd eurós forgalommal, ami egyébként több mint húszszázalékos csökkenést jelent 2019-hez képest. Második a cseh Skoda Auto lett 16 milliárd euróval, a harmadik pedig a lengyel kereskedelmi nagyvállalat, a Jeronimo Martins 13,4 milliárd euróval. A top 10-ben a magyar vállalatok közül a Mol (11,022 milliárd euróval), valamint az Audi (7,5 milliárd euróval) kapott helyet, de ötmilliárd euróval befért a top 20-ba az MVM Energetika Zrt. és 4,36 milliárd euróval a Robert Bosch Elektronika Gyártó Kft is.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.