Biztonságot ad a hungarikum cím a paprikának

A paprikatermesztésnek a termálvizes fűtés adott lendületet, az első kutat 1964-ben fúrták Szentes térségében mezőgazdasági célra.

Forrás: MTI2021. 12. 12. 9:59
Elengedhetetlen a kertészetek korszerűsítése Fotó: MTI/Rosta Tibor
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Biztonságosabbá teszi a magas beltartalmi értékű szentesi paprika értékesítését, hogy elnyerte a hungarikum címet – közölte Ledó Ferenc, a Dél-alföldi Kertészek Szövetkezetének (DélKerTÉSZ) alapító elnöke a távirati irodának.

A szakember szerint a hungarikum cím lehetőséget ad a 150 éves termesztési hagyományokkal bíró szentesi paprika ismertségének növelésére. Felidézte: az első bolgárkertész családok 1875-ben telepedtek le Szegváron, leszármazottaik még ma is a településen élnek. Technológiájukat átvették a helyi kertészek is, és sok generáción keresztül adták át tudásukat, a paprikatermesztés pedig több száz családnak biztosított megélhetést a térségben. Először az 1957-ben megalakult szakszövetkezet, 1960-tól pedig az Árpád Zöldségtermelő Szövetkezet fogta össze a kertészeket, 1974-ben pedig létrejött a koraizöldség-termesztési rendszer. A paprikatermesztésnek a termálvizes fűtés adott lendületet. 1964-ben fúrták az első termálkutat Szentes térségében mezőgazdasági célra, és itt adták át Európa legnagyobb termálvízzel fűtött telepét 1979-ben.

– A szentesi paprika 2014 februárjában kapta meg a földrajzi árujelző elismerést. A hungarikum cím pedig óriási kihívást jelent majd a következő időszakra a legkisebbtől a legnagyobb termelőig, újabb innovációkra kényszerít a tagságot és a szövetkezetet is – hangsúlyozta Ledó Ferenc.

– A 2002-ben létrejött DélKerTÉSZ az alapítás után két-három évvel döntött úgy, hogy nem a szabadpiac, hanem az áruházláncok felé fordul. Termékei egységesen teljesítik a magas minőséget, megfelelnek a szigorú élelmiszer-biztonsági követelményeknek és nyomonkövethetőségnek – tudatta Nagypéter Sándor, a szövetkezet elnöke.

A tagság által termelt paprika mennyisége hatezerről 13 ezer tonnára nőtt, az ebből származó árbevétel pedig eléri a 6,5 milliárd forintot.

Az immár hungarikumnak számító szentesi paprikát – idetartozik a fehér tölteni való, a hegyes erős, a kápia és paradicsom alakú paprika – a vevők hazai és külföldi áruházláncokban Kelet-Közép-Európában és Németországban is megvásárolhatják. Az export nagysága már eléri a kétmilliárd forintot.

Borítókép: Rosta Tibor/MTI

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.