időjárás -1°C Ágnes 2022. January 21.
logo

Érdemes még az év vége előtt babakötvényszámlát nyitni

Forrás: MTI
2021.12.05. 10:00 2021.12.05. 14:42
Érdemes még az év vége előtt babakötvényszámlát nyitni

Tállai András, a Pénzügyminisztérium parlamenti államtitkára elmondta: a babakötvényben havonta bármekkora összeg félretehető, a kamata rendkívül kedvező: az előző évi infláció plusz három százalék. Az állam ehhez nyújt még további maximum hatezer forint külön támogatást minden évben. 

Amennyiben az Országgyűlés megszavazza, akkor 2022-től duplájára – 12 ezer forintra – emelkedik a babakötvények utáni állami támogatás

– emelte ki Tállai András.

A babakötvény módot ad a szülőknek, nagyszülőknek és más rokonoknak arra, hogy hozzájáruljanak gyermekeik, unokáik, fiatalabb családtagjaik későbbi anyagi lehetőségeihez, mégpedig hosszú távú, biztonságos formában – emlékeztetett az államtitkár. 

Kiindulópontként az állam minden újszülöttnek automatikusan ad 42 500 forint úgynevezett életkezdési támogatást 

– részletezte Tállai András.

A pénzt a Magyar Államkincstár írja jóvá a gyermek születésének napján, babakötvény azonban csak akkor válhat az életkezdési támogatásként kapott összegből, ha valamelyik hozzátartozó úgynevezett Start-értékpapírszámlát nyit a gyermeknek  – tette hozzá.

A számlanyitást rendkívüli módon megkönnyítette a Magyar Államkincstár, az otthonról, kényelmesen néhány perc alatt elvégezhető

–  fogalmazott az államtitkár, hozzátéve, hogy nem is kell hozzá semmi más, csak ügyfélkapu, amellyel jelenleg több mint ötmillió magánszemély rendelkezik. Vagyis a szülők jelentős többségének könnyen elérhető az új szolgáltatás, így még tovább nőhet a babakötvényesek aránya.

A családtagok és az állam befizetései révén 143 milliárd forint kamatozik már a gyermekeknek babakötvényben

 – mondta Tállai András.

Megjegyezte azt is, hogy például egy szülő vagy egy nagyszülő havi ötezer forintos befizetéséből az idén született gyermek a 18. születésnapját követően 2,2 millió forintot kaphat. Ez az összeg pedig még nagyobb lehet, amennyiben az Országgyűlés megszavazza a Pénzügyminisztérium állami támogatás duplázására vonatkozó javaslatát.

Borítókép: Szabó Szilvia 13-szoros világbajnok, 9-szeres Európa-bajnok kajakozó babakötvényt vásárol az Állampénztári Ügyfélszolgálat értékpapír-forgalmazás V. kerületi járási kirendeltségén 2014. február 3-án (Fotó: MTI/Mohai Balázs)