Fekete-tengeri gáz, amerikai profit

Egyre valószínűbbé válik, hogy a Romgaz az OMV-vel közösen termeli ki a fekete-tengeri Neptun Deep elnevezésű gázmező 42–84 milliárd köbméterre becsült szénhidrogénkészletét. A Romgaz legutóbbi részvényesi közgyűlésén jóváhagyták ugyanis az ExxonMobilnak a nyílt vízi gázmezőben birtokolt részesedése megvásárlását.

Csinta Samu (Sepsiszentgyörgy)
2021. 12. 15. 19:58
-
TO GO WITH AFP STORY BY ISABELLE WESSELINGH - A drilling equipment is seen on April 8, 2014 in Pungesti during a press visit to the first shale gas exploring site started by US energy giant Chevron. Chevron has permits to explore for shale gas in northeastern Romania as well as on Romania's Black Sea coast. The technique consists of pumping water and chemicals at high pressure into deep rock formations to free oil and gas, but critics point to studies that show fracking increases the risk of contaminating drinking water. AFP PHOTO MIRCEA RESTEA (Photo by MIRCEA RESTEA / AFP) Fotó: AFP/MIRCEA RESTEA
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Romgaz által 2021. március végén tett kötelező vételi ajánlatot követő tárgyalások október végén zárultak a román állami gázvállalat és az amerikai kőolajipari óriásvállalat között. A bukaresti értéktőzsde honlapján közöltek szerint a román vállalatnak november 15-ig volt kizárólagos tárgyalási joga arról, hogy milyen feltételek mellett vásárolhatja meg az amerikaiaktól a román felségterületen levő gázmezőben birtokolt ötvenszázalékos részesedést. A másik ötvenszázalékos részvénycsomag az osztrák OMV tulajdona. A felek június közepén állapodtak meg arról, hogy négy hónapon át az ExxonMobil csak a Romgazzal tárgyal az eladás feltételeiről, majd az október 15-i határidőt egy hónappal meghosszabbították. A végeredmény: a Romgaz 1,06 milliárd dollárért veszi meg a kitermelési jogot, a tranzakció értéke a későbbiekben legfeljebb tízmillió dollárral emelkedhet. Az adásvételi szerződés aláírásakor a vevő 106 millió dollár előleget fizet, a fennmaradó rész a tranzakció 2022 első negyedévében esedékes véglegesítését követően érkezik. A vételár egy részét egy 325 millió euró értékű hitelből állja az állami gázvállalat.

Az ExxonMobil 2008-ban társult az OMV Petrommal a Neptun Deep kitermelésére. A két vállalat másfél milliárd dollárt költött mostanáig, a költségek fele-fele arányban oszlottak meg.

A kitermelés azonban nem kezdődött el, a befektetők számára nem túl előnyös romániai offshore törvény elfogadását követően a beruházást befagyasztották. Az amerikaiak másfél éve jelentették be, hogy kiszállnának az üzletből, és ha a román cég gyorsabban reagál, valószínűleg kevesebb pénzébe került volna, az érdemi tárgyalások megkezdése óta ugyanis drasztikusan emelkedett a gáz világpiaci ára.

A tárgyalási rajt pillanatában a Neptun Deep 14 milliárd dollárt ért, ez időközben 28 milliárdra nőtt.

A Ziarul Financiar című román gazdasági lap számítása szerint

bár egyetlen köbméter gázt sem termelt ki, az ExxonMobil tisztességes profittal száll ki a meg nem valósult beruházásból. A Romgaz által fizetendő 1,06 milliárd dollár ugyanis hozzávetőleg 250 millióval több, mint amennyit az költött a projekt keretében.

A kitermelés megkezdéséhez a román parlamentnek módosítania kell az offshore kitermelésekre vonatkozó jogszabályt. A már néhainak nevezhető liberális kormány vállalta, hogy 2021 végéig módosítja a jogszabályt, de erre nem került sor, a nemrég beiktatott nagykoalíció pedig még nem tűzte napirendre a kérdést. Az OMV készen áll kétmilliárd eurót befektetni, a felek ötvenmilliárd köbméter kitermelésére számítanak. Becslések szerint, ha Románia nem hozza felszínre a fekete-tengeri tartalékot, az ország 2030-ban gázszükséglete ötven százalékát importból kényszerül biztosítani.

Borítókép: A Chevron palagáz-kitermelő helye a Fekete-tengernél. Sok nagyvállalat vetett szemet Románia energiahordozóira (Fotó: Europress/AFP)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.