időjárás 28°C Klára 2022. augusztus 12.
logo

Fekete-tengeri gáz, amerikai profit

Csinta Samu (Sepsiszentgyörgy)
2021.12.15. 19:58 2021.12.15. 20:14
Fekete-tengeri gáz, amerikai profit

Egyre valószínűbbé válik, hogy a Romgaz az OMV-vel közösen termeli ki a fekete-tengeri Neptun Deep elnevezésű gázmező 42–84 milliárd köbméterre becsült szénhidrogénkészletét. A Romgaz legutóbbi részvényesi közgyűlésén jóváhagyták ugyanis az ExxonMobilnak a nyílt vízi gázmezőben birtokolt részesedése megvásárlását.

A Romgaz által 2021. március végén tett kötelező vételi ajánlatot követő tárgyalások október végén zárultak a román állami gázvállalat és az amerikai kőolajipari óriásvállalat között. A bukaresti értéktőzsde honlapján közöltek szerint a román vállalatnak november 15-ig volt kizárólagos tárgyalási joga arról, hogy milyen feltételek mellett vásárolhatja meg az amerikaiaktól a román felségterületen levő gázmezőben birtokolt ötvenszázalékos részesedést. A másik ötvenszázalékos részvénycsomag az osztrák OMV tulajdona. A felek június közepén állapodtak meg arról, hogy négy hónapon át az ExxonMobil csak a Romgazzal tárgyal az eladás feltételeiről, majd az október 15-i határidőt egy hónappal meghosszabbították. A végeredmény: a Romgaz 1,06 milliárd dollárért veszi meg a kitermelési jogot, a tranzakció értéke a későbbiekben legfeljebb tízmillió dollárral emelkedhet. Az adásvételi szerződés aláírásakor a vevő 106 millió dollár előleget fizet, a fennmaradó rész a tranzakció 2022 első negyedévében esedékes véglegesítését követően érkezik. A vételár egy részét egy 325 millió euró értékű hitelből állja az állami gázvállalat.

Az ExxonMobil 2008-ban társult az OMV Petrommal a Neptun Deep kitermelésére. A két vállalat másfél milliárd dollárt költött mostanáig, a költségek fele-fele arányban oszlottak meg.

A kitermelés azonban nem kezdődött el, a befektetők számára nem túl előnyös romániai offshore törvény elfogadását követően a beruházást befagyasztották. Az amerikaiak másfél éve jelentették be, hogy kiszállnának az üzletből, és ha a román cég gyorsabban reagál, valószínűleg kevesebb pénzébe került volna, az érdemi tárgyalások megkezdése óta ugyanis drasztikusan emelkedett a gáz világpiaci ára.

A tárgyalási rajt pillanatában a Neptun Deep 14 milliárd dollárt ért, ez időközben 28 milliárdra nőtt.

A Ziarul Financiar című román gazdasági lap számítása szerint

bár egyetlen köbméter gázt sem termelt ki, az ExxonMobil tisztességes profittal száll ki a meg nem valósult beruházásból. A Romgaz által fizetendő 1,06 milliárd dollár ugyanis hozzávetőleg 250 millióval több, mint amennyit az költött a projekt keretében.

A kitermelés megkezdéséhez a román parlamentnek módosítania kell az offshore kitermelésekre vonatkozó jogszabályt. A már néhainak nevezhető liberális kormány vállalta, hogy 2021 végéig módosítja a jogszabályt, de erre nem került sor, a nemrég beiktatott nagykoalíció pedig még nem tűzte napirendre a kérdést. Az OMV készen áll kétmilliárd eurót befektetni, a felek ötvenmilliárd köbméter kitermelésére számítanak. Becslések szerint, ha Románia nem hozza felszínre a fekete-tengeri tartalékot, az ország 2030-ban gázszükséglete ötven százalékát importból kényszerül biztosítani.

Borítókép: A Chevron palagáz-kitermelő helye a Fekete-tengernél. Sok nagyvállalat vetett szemet Románia energiahordozóira (Fotó: Europress/AFP)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.