Inkább továbbadjuk, mint visszavisszük az ajándékot

Néhányan minden évben annyira elégedetlenek azzal, amit kaptak, hogy rohannak vele a boltba.

2021. 12. 27. 9:52
Forrás: A budapesti Szent István téri Advent Bazilikán mindenki találhat megfelelő ajándékot szerettei számára. Fotó: MTVA/Bizományosi: Róka László
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A magyarok 61 százaléka még soha nem vitt vissza olyan ajándékot, amely nem tetszett neki, vagy amelyet valamilyen okból nem tudott használni. A Pulzus kutatócég felmérésében mindössze a válaszadók két százaléka vallotta azt, hogy minden évben visszavisz valamit a kereskedőhöz, 15 százalékukkal néhány évente fordul elő ilyesmi. Szép számmal vannak továbbá azok (15 százalék), akik inkább továbbajándékozzák, ha nem tetszik nekik az ajándék – ez is kiderült a MediaMarkt megbízásából készített felmérésből.

A visszavétel lehetőségével inkább a férfiak élnek, a nők nagyobb részben vallották azt, hogy soha nem volt erre példa, továbbá az ő körükben nagyobb a tovább ajándékozás aránya is. A tapasztalatok ugyanakkor azt mutatják, hogy a visszavételtől nemigen szükséges tartani: a legtöbben (34 százalék) úgy válaszoltak, hogy minden gördülékeny és problémamentes volt.

Ami a kihívásokat illeti:

– a válaszadók nagyjából ötödével fordult elő, hogy nem volt meg a bizonylat (23 százalék),

– nem volt bontatlan a csomagolás (18 százalék),

– vagy kicsúszott a határidőből (16 százalék); 

– a válaszadók harmada (33 százalék) pedig inkább a termék ellenértékének örült volna (33 százalék).

– A törvényi kötelezettségünk értelmében egyes esetekben csupán a vásárlást követő három napon belül kellene visszavennünk a terméket, mi ezt a lehetőséget több mint egy teljes hónapon át, január végéig biztosítjuk – jegyezte meg a kutatási adatok kapcsán Szilágyi Gábor, a MediaMarkt ügyvezetője. A decemberben vásárolt termékek visszavitelére 2022. január 31-ig minden vásárlónak lehetősége van, amennyiben a termék csomagolása bontatlan, és megvan a vásárlást igazoló bizonylat.

Az online vásárlások esetén pedig törvény szerint mindenkit megillet a 14 napos elállási jog.

Ha pedig ajándékozóként el akarjuk kerülni a kellemetlen meglepetést, megfelelő megoldás lehet az ajándékkártya.

Borítókép: a budapesti Szent István téri Advent Bazilika (Fotó: MTVA/Bizományosi: Róka László)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.