ITM: Még mindig sok a hiba a fényfüzéreknél

Már megszokhatták a vásárlók, hogy a karácsonyi előkészületek részeként a fogyasztóvédelmi hatóság évente, a szezon elején górcső alá veszi a jellegzetes dekorációkat, például a fenyőfára, ház köré, szobába szánt fényfüzéreket és világítástechnikai termékeket. Ehhez képest megdöbbentő, hogy a kereskedelmi forgalomból mintavételezett termékek több mint háromnegyede a laboratóriumban megbukott a biztonsági követelmények ellenőrzésén.

Magyar Nemzet
2021. 12. 10. 10:17
Forrás: szolsport.hu
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egyszerre akár hét-nyolc szempontból is kifogásolhatónak bizonyultak azok a boltokból mintavételezett fényfüzérek, világító dekorációs termékek, amelyeket szokásos szezonális ellenőrzése során az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) laboratóriumában fedeztek fel. 

Az ITM pénteken közölte: 

a hibás karácsonyi díszvilágítási eszközök nem kevésbé tűzveszélyesek, mint sok ragyogó gyertya, 

ráadásul utóbbiak garantáltan nem ráznak. 

A minisztérium akkreditált Mechanikai és Villamos Laboratóriuma hosszú évek óta vizsgálja a szezonális termékeket annak érdekében, hogy a veszélyesek kiszűrésével elejét vegye a baleseteknek. A laboratórium a bolti kínálatból eddig 31 féle díszvilágítási füzért és dekorációs célú világítástechnikai terméket vizsgált meg, közülük 24 terméket találtak áramütés- vagy tűzveszélyesnek. 

A tipikus hibák felsorolása között szerepel, hogy a terméken a vezetéket nem rögzítették megfelelően, kettős helyett csupán alapszigeteléssel látták el, vagy a keresztmetszete nem érte el a szabványban előírt vastagságot. Sok esetben a csatlakozódugó kis mérete miatt a bedugaszoláskor a használó keze feszültség alatt álló részekkel érintkezhet. Gyakran ajánlottak kültéri használatra a víz behatolása ellen nem védett terméket is, pedig ezek a hiányosságok az áramütés, égési sérülés, lakástűz veszélyével fenyegetnek. 

A vizsgálati eredmények a Fogyasztóvédelmi Portálon olvashatók.

A veszélyes termékeken általában 

nem szerepel a gyártó és importáló neve, márka- vagy azonosítójele és címe, nincs típus- vagy modellszámuk, nem tüntetik fel rajtuk a műszaki adataikat, hiányzik vagy nem megfelelő formájú a CE jelölés.

– A magyar fogyasztóvédelemben a biztonság az első, a fényfüzérek vizsgálatát ezért december végéig folytatjuk. A jelöletlen, beazonosíthatatlan termékek esetében a hatóság egyre gyakrabban él a teljes veszélyes árukészlet elkobzásának lehetőségével. Az elmúlt hetekben 

összesen 35 ezer darab vacak díszvilágítási eszközt tartóztattunk fel már a vámhatáron

– közölte Schanda Tamás miniszterhelyettes.

A legtöbb veszélyes termék szokás szerint filléres vegyeskereskedésekből, piaci vagy alkalmi árusítóhelyekről származott – derül ki a minisztérium jelentéséből. Megjegyzik: a vásárlás helyének körültekintő megválasztásával is megóvhatjuk magunkat a selejt okozta bosszúságoktól. Emellett számos egyéb árulkodó jel segít felismerni és elkerülni az otthonunk épségét és családtagjaink egészségét kockára tevő bóvlit. 

 

Borítókép: Adventi vásár fényei Fotó: Szolsport.hu

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.