időjárás 26°C Huba 2022. augusztus 19.
logo

Jön a magyar gazdaságtörténet legnagyobb adócsökkentése

Magyar Nemzet
2021.12.17. 17:01 2021.12.17. 17:11
Jön a magyar gazdaságtörténet legnagyobb adócsökkentése

– A magyar gazdaságtörténet legnagyobb adócsökkentése valósul meg 2022 elején – közölte pénteken Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter. A tárcavezető a MetMax Europe Zrt. fémmegmunkáló vállalat töltéstavai gyárának megnyitóján hangsúlyozta: 

míg 2010-ben egy közepes méretű cég vállalati adóterhei 54,5 százalékot tettek ki, a hamarosan életbe lépő intézkedések nyomán ezek már 33 százalék alatt lesznek.

Kiemelte, hogy a munkáltatói adóterhek négy százalékkal csökkennek, a 25 év alattiaknak nem kell majd személyi jövedelemadót (szja) fizetniük, illetve kétmillió, gyermeket nevelő szülő visszakapja az idén befizetett szja-t.

A MetMax Europe Zrt. nagy nemzetközi vállalatok beszállítója, termékeit egyebek mellett vasúti futómű- és fékberendezésekbe, szivattyúk alkatrészeiként építik be. Az állam 1,7 milliárd forinttal támogatta az 5,1 milliárd forintos beruházást, amelynek nyomán ötven új munkahely jön létre.

Beszédében Szijjártó Péter aláhúzta: a magyar gazdaság erejét mutatja, hogy mára a vidéki, közepes méretű, hazai tulajdonban lévő cégek képessé váltak arra, hogy fejlett technológiai színvonalat képviselő ágazatokban is kilépjenek a világpiacra.

Ennek kapcsán rámutatott, hogy Magyarország a tizedik legnyitottabb gazdaság a világon: az export és a bruttó hazai termék (GDP) egymáshoz viszonyított aránya 83 százalék. Ezért szerinte különösen fontosak a kivitelre termelő cégek a magyar gazdaságban. A miniszter ezt követően hangsúlyozta, hogy a koronavírus-járvánnyal szemben kizárólag az oltások nyújtanak védelmet, semmilyen lezárás vagy korlátozás nem jelent megoldást. Mint mondta, Magyarország vezető pozícióban van Európában a harmadik oltást felvettek arányát illetően, és nemrég megérkezett az első, kiskorúak immunizálására szolgáló vakcinaszállítmány is.

Végezetül pedig a beruházással összefüggésben kiemelte, hogy a magyar fémipar teljesítménye az idei első tíz hónapban 37 százalékkal nőtt, így termelési értéke megközelítette a háromezermilliárd forintot.

Borítókép: Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter. (Fotó: MTI/Máthé Zoltán)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.